Truer med politisk streik

Ansatte i prosessindustrien vil streike mot regjeringen hvis den ikke får på plass langsiktige kraftavtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampen for å sikre et system som gir forutsigbare og langsiktige kraftavtaler til norsk prosessindustri, hardner nå til. Nå varsler 25 av de fremste tillitsvalgte i de største prosessindustribedriftene politisk streik om det ikke kommer til en løsning, skriver Klassekampen.

– Vi har vært tålmodige som har ventet så lenge. Regjeringen har sagt siden før valget i 2005 at de skulle lage et industrikraftregime. Det blir svært vanskelig å drive valgkamp for dem om de ikke kommer med en løsning, sier Billy Fredagsvik, hovedtillitsvalgt i Hydro for Industri Energi.

De tillitsvalgte får støtte av administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Ifølge ham får ikke norske industribedrifter kraftkontrakter for mer enn 8-10 år av gangen. I andre europeiske land får de opptil 20-30 år.

– Det betyr at bedriftene mangler økonomisk grunnlag for å investere i mer miljøvennlig og konkurransekraftig teknologi, sier Lier-Hansen.

I Soria Moria-erklæringen står det at «Regjeringen vil utrede og etablere et eget industrikraftmarked».

– Når læreboka i løftebrudd skal skrives, vil dette være ett av stjerneeksemplene, sier Gunnar Kvassheim (V), leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget. (©NTB)