Oljefondet raserer regnskogen

Mens regjeringen bruker 3 milliarder kroner på å bevare regnskogen, investerer Oljefondet nesten 9 milliarder i selskaper som raserer den.

Oljepengene er investert i seks selskaper som får kritikk for hogst av verneverdig tropisk regnskog, forurensning og brudd på menneskerettigheter. Det viser en kartlegging utført av Regnskogfondet, skriver Vårt Land.

Så sent som i 2007 kritiserte Regnskogfondet at oljefondet investerte i disse selskapene, men likevel har investeringene i de samme selskapene økt fra 4,8 milliarder i 2007 til 8,7 milliarder kroner i 2008, ifølge Regnskogfondet.

– Dette sår tvil om Norges regnskogsengasjement. Hvis Norge ønsker å være en seriøs aktør i det internasjonale arbeidet for regnskogbevaring, må Oljefondet slutte å investere i disse regnskogverstingene, sier leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

Professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI mener regjeringen får et troverdighetsproblem.

– Det er motsigende og problematisk å ha en fot på begge sider. Dersom Regnskogfondet har rett i sine vurderinger av flere selskaper som driver skogsdrift som ødelegger regnskogen, er det vanskelig å forstå at Oljefondet med sine etiske retningslinjer kan sitte på eiersiden, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2