79 år gamle Kari Helgesen omkom i en brann i leiligheten sin på Byåsen i Trondheim.  (Foto: Privat)
79 år gamle Kari Helgesen omkom i en brann i leiligheten sin på Byåsen i Trondheim. (Foto: Privat)

Brannoffer utsatt for grov omsorgssvikt

Hjemmetjeneste i Trondheim får nådeløs kritikk etter at Kari Helgesen (79) omkom i en brann i leiligheten sin på Byåsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en måned siden omkom 79 år gamle Kari Helgesen i en brann i leiligheten sin på Byåsen i Trondheim. Nå får hjemmetjenesten i kommunen nådeløs kritikk fordi den sterkt demente kvinnen ikke fikk plass på sykehjem.

Dagen etter brannen sa datteren til den avdøde kvinnen, Nina Elisabeth Helgesen, at familien lenge hadde advart mot brannfare i forbindelse med morens bruk av sigaretter og fyrstikker. Deres bønn om at 79-åringen måtte få plass på sykehjem ble ikke hørt av kommunen.

Her i sin egen leilighet omkom Kari Helgesen (79) da det begynte å brenne. (Foto: TV 2)
Her i sin egen leilighet omkom Kari Helgesen (79) da det begynte å brenne. (Foto: TV 2)

Kommunaldirektør Tor Åm i Trondheim kommune oversendte i dag en rapport om hendelsen til Helsetilsynet i Sør-Trøndelag.

Omfattende svikt

I rapporten beskrives langvarig og omfattende svikt fra den kommunale hjemmetjenesten. Kommunaldirektøren innrømmer overfor TV 2 at det er han selv som har det administrativt faglige ansvaret. I rapporten peker han på flere avgjørende punkter hvor målsettingene for hjemmetjenesten ikke har fungert:

* Dialogen med de pårørende har ikke fungert godt nok.

* Informasjonen om tjenestetilbud, kontaktpersoner, hvem som har ansvaret for tjenesten, telefonnummer til de ansvarlige for tjenesten har ikke vært bra nok.

* Den løpende faglige vurderingen av omsorgsbehov, herunder mat og hygiene og mulige risikomomenter knyttet til atferd hos en dement bruker har ikke fungert godt nok.

* Det har ikke vært iverksatt nødvendige tiltak i påvente av institusjonsplass.

Rutinene innskjerpet

-Det er klart at denne brukeren ikke har fått det tilbudet fra kommunen som hun hadde krav på, sier Tor Åm til TV 2-nyhetene.

Kommunaldirektøren understreker samtidig at det allerede er iverksatt tiltak for å innskjerpe rutinene for å forhindre at noe lignende skal skje seinere.

Tor Åm, Kommunaldirektør i Trondheim kommune  (Foto: TV 2)
Tor Åm, Kommunaldirektør i Trondheim kommune (Foto: TV 2)

Tor Åm utelukker ikke at saken vil få konsekvenser for ansatte i hjemmetjenesten, men det vil han ikke ta stilling til før Helsetilsynet har behandlet rapporten. Han vil ikke utdype hva slags konsekvenser det kan bli snakk om.

Granskes av Helsetilsynet

Nina Elisabeth Helgesen sier til TV 2-nyhetene at familien ikke har fått tid til å studere vurderingene som kommunaldirektøren har gjort, og at de derfor vil vente med å kommentere rapporten.

Helsetilsynet har allerede igangsatt gransking av saken, men det er foreløpig ikke klart når en konklusjon fra Helsetilsynet kan foreligge.