Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
Statsminister Jens Stoltenberg besøkte den konkursrammede bedriften Fundo Wheels i Høyanger. Her er han i kantinen sammen med de ansatte i bedriften.  (Foto: Tipser MMS til 02255/)
Statsminister Jens Stoltenberg besøkte den konkursrammede bedriften Fundo Wheels i Høyanger. Her er han i kantinen sammen med de ansatte i bedriften. (Foto: Tipser MMS til 02255/)

Enklere å få dagpenger

Regjeringen vil gjøre det lettere å motta dagpenger ved å senke arbeidstidsreduksjonen ved permittering til 40 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har kravet vært på 50 prosent, men med 40 prosent vil dette utgjøre to hele arbeidsdager innenfor ei arbeidsuke.

På denne måten blir det lettere å gjennomføre permitteringer, og dermed enklere å motta dagpenger.

- Med disse endringene blir det enklere å fordele permitteringer, helt eller delvis, på flere arbeidstakere og over lengre tidsrom. Forslagene imøtekommer et sterkt ønske hos partene i arbeidslivet, sa statsminister Jens Stoltenberg under sitt besøk hos Eramet AS i Sauda tirsdag.

Slipper nye ventedager

I en pressemelding fra regjeringen kommer det samtidig forslag om å utvide avbruddsperioden ved permittering på grunn av arbeid fra fire til seks uker.

Dette skal gjøres uten at det legges til nye lønnspliktdager eller ventedager før utbetaling av dagpenger.

Etter dagens regler vil et avbrudd i permitteringsperioden på grunn av arbeid innebære en ny permittering, som videre innebærer nye lønnspliktdager etter lønnspliktloven, og som til slutt vil si flere ventedager før rett til dagpenger.

Flere permitteringer

Ved å utvide avbruddsperioden fra fire til seks uker, vil arbeidsgiver kunne fordele hele eller delvise permitteringer på flere personer, uten å bli belastet med kostnadene med nye lønnspliktdager. Det vil si at man unngår å vente på dagpengene.

Endringene i dagpengeforskriften vil bli satt i gang så fort som mulig, og senest fra 1. juli.