FUNNET DØD: Karyn de Laine Bennett Lund. Her sammen med Fedon Lindberg.  (Foto: NRK/)
FUNNET DØD: Karyn de Laine Bennett Lund. Her sammen med Fedon Lindberg. (Foto: NRK/)

Menn med mat som kall

På ulike måter ble maten et kall for Fedon Lindberg, Weli Sheikh og Gurdial Singh.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld møter Migrapolis tre menn som på hver sin måte har gjort mat til sitt kall.

Felles er at de har misjonert for nye matvaner, enten i Norge eller i utlandet.

Fedon Lindberg har misjonert for sunnere mat i Norge, Gurdial Singh for indisk mat i Norge, mens Weli Sheikh vil redde Afrika fra sult ved å lære folk å spise kaktus.

- Mat er følelser, sier Fedon Lindberg. Legen og kostholdseksperten skapte høye bølger da han gikk løs på brød og poteter, som har vært ansett som det sunneste sunne i Norge. Ifølge Lindberg er det ikke fett, men karbohydrater som har hovedansvaret for fedmeepidemien.

- Ethvert land har sine hellige kuer, sier Fedon Lindberg i dag. Hver søndag lager Fedon mat for hele uka, som han fryser ned i posjonspakninger. Halvparten av tiden er han i Hellas, og er ofte med på gresk frokost-tv.

Weli Sheikhs mål er å redde Afrika fra sultens svøpe. En dag så han et matprogram der den eksentriske tv-kokken Floyd tilberedte kaktus. - Jeg satt i sofaen og fikk et kall, forteller han.

- Det var mirakuløst. Jeg tenkte: Hvor mange matvarer ligger på bakken i Afrika? Hvor mange mennesker kan reddes fra sultedøden? Poenget er at svært få mennesker i Afrika vet at kaktusen kan spises. Det er litt som med Norges dyreste matfisk, breiflabben, som for 40 år siden gjerne ble kastet over bord som ufisk. Kaktusen er veldig anvendelig, ifølge Weli Sheikh. Man kan lage alt fra smoothie til omelett. Weli bruker alle ferier på å reise og informere om kaktusens muligheter som matvare. Han kontakter journalister og har vært på tv i de fleste landene han har besøkt. Han kom til Norge fra Somalia for 22 år siden og leder i dag tolketjenesten i Larvik. I Afrika er han allerede blitt kjent som dr. Kaktus.

- Gleden jeg får tilbake er at jeg kan redde folk fra å dø av sult, sier han. Norges første indiske kokk kom til Norge i 1982.

Gurdial Singh startet som kjøkkensjef, og vasket gulv på nattestid for å få endene til å møtes. Han har skapt en liten revolusjon. Den driftige mannen startet en indisk kokkeskole i Oslo. Etter få år åpnet han egen restaurant og sysselsatte hele familien. Med godt øye for kjendiser og godt lag med pressefolk, fikk han mye omtale for kokekunsten fra Punjab.

Se «Migrapolis: Mat-misjonærene» på NRK1 onsdag kl. 22.30