USA tar opp kampen mot Mexico-bander

USA-topper strømmer til Mexico for å vise hvor alvorlig de tar kampen mot landets narkobander. Obama-administrasjonen satser stort på å ta knekken på de voldelige kartellene, som også truer USAs sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig fikk Mexico besøk av USAs høyeste militære sjef, admiral Mike Mullen. Onsdag kommer utenriksminister Hillary Clinton, og om en uke er det innenriksminister Janet Napolitano og justisminister Eric Holders tur.

Alle kommer med budskapet om at USA er dypt bekymret for utviklingen i nabolandet, der cirka 8.000 mennesker er blitt drept i vold relatert til narkobandene de to siste årene.

President Barack Obama har vist at han har en annen innstilling til hvordan problemet skal løses enn forgjengeren George W. Bush, mener eksperter. De ser tegn til at USA nå satser mer på et gjensidig samarbeid, ikke bare på å være Mexicos hjelper.

Obama ser blant annet ut til å ville bruke ressurser på å få ned etterspørselen etter narkotika blant amerikanerne slik at kartellene mister inntekter, og han kan også komme til å iverksette tiltak for å minske tilgangen på amerikanske våpen, som kan fås i hopetall i butikker rett over grensen.

– De ser det som et virkelig felles ansvar, at vi faktisk må gjøre noe med forbruket, pengene og skytevåpnene på vår side av grensen, sier Andrew Selee, direktør for Mexico-instituttet ved Woodrow Wilson Center. (©NTB)