Reimunn Førsvoll kjenner til eksempler der overgripere har sitert bibelvers til ofrene, mens det seksuelle misbruket har pågått. (Foto: Pål Schaathun)
Reimunn Førsvoll kjenner til eksempler der overgripere har sitert bibelvers til ofrene, mens det seksuelle misbruket har pågått. (Foto: Pål Schaathun)

120.000 menn seksuelt misbrukt

Fem prosent av alle norske gutter og menn har blitt misbrukt en eller flere ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Om lag fem prosent av alle voksne menn har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn. Og om lag ti prosent av jentene har vært utsatt for overgrep som barn, og da mener jeg alvorlige overgrep, sier presten Reimunn Førsvoll, som har forsket på seksuelle overgrep i kristne miljøer i flere år.

Etterlyser større åpenhet

Førsvoll mener det i tillegg foreligger store mørketall, både innenfor og utenfor de kristne miljøene. Han tror større åpenhet er nødvendig for å få mørketallene opp i dagen.

- Jeg tror det som skal til for at gutter som har vært utsatt for overgrep i kristne miljøer skal snakke om det, er at det blir større åpenhet om det. Og at kanskje flere gutter som har opplevd slikt, våger å komme fram. Nå ser en jo heldigvis at flere og flere gutter våger å stå fram. Men jeg tror det sitter veldig langt inne for mange om dette, kommenterer Førsvoll.

- Bryt tausheten

Forskeren Torbjørn Herlof Andersen har skrevet bok om ofre for overgrep i kristne miljøer. Han mener det er en stor utfordring å bryte tausheten.

- Tausheten er et kardinalkjennetegn ved en overgrepssituasjon, at man ikke kan snakke om det. Det å bryte tausheten og begynne å snakke om det slik at overgrepet på en måte blir virkelig, er et første skritt på veien mot en annen type fortelling om en selv, sier Andersen til TV 2.

Mandag kveld fortalte TV 2 historien om en tidligere pastor fra Vestlandet som innrømmer overgrep mot unge gutter.

Overgrepene pågikk over lang tid, og pastoren mistet interessen da guttene kom i puberteten.