(Foto: FABRICE COFFRINI/AFP)
(Foto: FABRICE COFFRINI/AFP)

Her er verdens minste bil

Minibilen som skal få de fattige på motorveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens billigste- og verdens minste bil kan snart bli allemannseie i India.

Bilen, som bærer navnet Nano, er designet for å kunne gi indere gleden over å kjøre sin egen bil. Ordet nano kommer fra gresk og betyr dverg; bilen er ikke mer enn 3,1 meter.

Skal koste 13.000 kroner

I dag lanserte Tata Motors minibilen Nano i Mumbai i India. Prisen skal ligger på rundt 100.000 rupi, eller nesten 13.000 kroner. Den lave prisen er ment som et tilbud for Indias økende middelklasse, og vil gjøre det mulig for flere å kunne kjøpe seg sin første bil.

Nano, fra Tata Motors.  (Foto: Ho/REUTERS)
Nano, fra Tata Motors. (Foto: Ho/REUTERS)
Noen av Indias mange millioner syklister får dermed mulighet til å avansere til fire hjul.

Dvergbilen har verken kollisjonsputer eller ABS-bremser, siden dette ikke kreves i India, og for air condition eller radio koster det ekstra.

Produksjonsproblemer

Tata Motors har gått harde tider i møte etter at finanskrisa rammet verdensøkonomien. Bilsalget har gått ned, og folk har hatt problemer med å få billån. Derfor håper nå selskapet at lanseringen av Nano vil få økonomien på rett kjøl.

Men det har allerede vært trøblete i forhold til bilproduksjonen.

På grunn av store protester fra lokalbefolkningen i området, ble Tata nødt til å flytte Nano-fabrikken fra Vest-Bengal til Gujarat-staten. Produksjonen av bilen ble satt tilbake seks måneder, og ledere i Tata Motors tror det vil ta minst ett år før den nye fabrikken er komplett.

Fram til den tid vil Nano-bilen bare bli produsert i et begrenset antall. Planen om å produsere 250.000 biler i løpet av det neste året, har blitt satt ned til et antall på 50.000 biler.

Egen Nano for Europa

En egen europeisk versjon av dvergbilen, Nano Europa, ble lansert under årets bilmesse i Genève. Bilen er planlagt å være på markedet i løpet av 2011.

Bilselskapet hadde i utgangspunktet ingen tanker om å lansere Nano i USA, men på grunn av stor forespørsel vil den amerikanske versjonen være klar om tre år.

- Jeg tror at vi i løpet av de neste tre årene vil kunne ha utviklet en versjon av Nano med de mulighetene som det amerikanske markedet vil ha, sa styreformann Ratan Tata på en konferanse i dag til The Economic Times.

Se Per Kristian Orsets sak om minibilen fra februar 2008 i videovinduet under: