Flertall for EU medlemskap hvis EØS avtalen ryker.  (Foto: Berit Keilen/Scanpix)
Flertall for EU medlemskap hvis EØS avtalen ryker. (Foto: Berit Keilen/Scanpix)

Nei-flertall i fire år

Nordmenn står steilt på sitt nei til EU. For fjerde år på rad er det nei-flertall i Norge, viser en ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

54,9 prosent av velgerne sier nei til EU, mens ja-siden bare får 33 prosent. 12 prosent sitter på gjerdet og svarer vet ikke på spørsmålet om de er for eller mot norsk medlemskap i EU.

Fire år med nei

Det viser Sentios siste meningsmåling for avisene Nationen og Klassekampen. Det betyr 48 måneder på rad med nei-flertall i Norge, skriver Klassekampen.

- Verken finanskrisen, Islands påståtte interesse for medlemskap eller det som skjer i Venstre ser ut til å bevege velgerne i ja-sidens retning, sier leder for Nei til EU Heming Olaussen.

Island kan bli joker

Europabevegelsens leder Svein Roald Hansen har likevel ikke tenkt å gi opp med det første. Han tror EU-spørsmålet igjen kan bli aktuelt i Norge hvis Island blir med og det får konsekvenser for EØS-avtalen.

- Jeg tror ikke folk flest går rundt og bekymrer seg for EØS-avtalen. Men hvis den faller, må politikerne diskutere det, og da får vi en ny syretest, sier han til Nationen.

Til og med i Høyre er ja-siden på vikende front. 55 prosent av Høyre-velgerne sier fortsatt ja, men hele 40 prosent av partiets velgere tilhører nå nei-siden. Det betyr at nei-siden er sterkere i Høyre enn hos Arbeiderpartiet, der 37 prosent sier nei. (©NTB)