Flere personer har de siste årene blitt drept av psykisk syke personer. (Foto: TV 2/)
Flere personer har de siste årene blitt drept av psykisk syke personer. (Foto: TV 2/)

- Psykisk syke bør få bedre oppfølging

De siste årene er det begått flere drap og overfall, der gjerningspersonen er psykisk syk. Rettspsykiater Torgeir Husby etterlyser bedre oppfølging.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har pågrepet og siktet en 38 år gammel mann de mener drepte et ektepar og en bestemor i Tromsø i helgen. Mannen blir beskrevet som psykisk ustabil.

Minst 18 mennesker er de siste fem årene drept av gjerningsmenn med psykiske problemer, ifølge NRK.

Rettspsykiater Torgeir Husby sier at psykisk ustabile personer begår en del av drapene som begås.

- Det er naturlig å tenke seg at en del av dem som begår drap har psykiske vansker. Grunnene til det er mange, og det er ikke sånn nå at alle personer sperres inne. Resultatet av dette er at det befinner seg flere ustabile mennesker i samfunnet, sier Husby til tv2nyhetene.no.

- Bedre oppfølging

Han mener apparatet må bli flinkere til å fange opp personer som trenger lenger behandling - og de som ikke skal ha det. For svaret er ifølge Husby ikke alltid å få personer innlagt.

- Det er ikke alltid løsningen er å ha personer lenger på sykehus. Hele samfunnsoppgaven er å finne ut hvordan man skal fange opp de personene i riktig tid.

Trippeldrap: Et ektepar og mannens mor ble funnet drept i en
  leilighet i Tromsdalen søndag ettermiddag. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Trippeldrap: Et ektepar og mannens mor ble funnet drept i en leilighet i Tromsdalen søndag ettermiddag. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

- I noen sammenhenger ser man at psykiatrien burde fanget opp en psykisk ustabil person og det er svikt i systemet, men andre ganger går ikke dette, forteller Husby til tv2nyhetene.no som påpeker at dette er et svært sammensatt problem.

- Bedre oppfølging i etterkant og hjemme hos pasienten kan det også være behov for, sier Huseby.

Den siktede 38-åringen har vært domfelt tre ganger tidligere, og et eller flere av tilfellene dreier seg om vold. Mandag formiddag ble han overført til psykiatrisk institusjon.

Nedenfor følger flere eksempler på drap som har blitt begått av psykisk syke de siste årene:

* 16. desember 2008 ble Bodø rammet av en tragedie da 32 år gamle Ann-Mari Solås (32) ble drept med kniv utenfor sitt hjem, av en norsk-iransk mann. Mannen har flere ganger de siste årene vært innlagt på psykiatriske institusjoner.

Ann-Mari Solås (32) ble drept rett utenfor sitt eget hjem. Politiet
  fikk melding om drapet like etter klokken halv åtte tirsdag 16. desember.
  (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde)
Ann-Mari Solås (32) ble drept rett utenfor sitt eget hjem. Politiet fikk melding om drapet like etter klokken halv åtte tirsdag 16. desember. (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde)

* 28. oktober 2008: En mann angriper fem tilfeldige personer med kniv i Brugata i Oslo sentrum. Den siktede hadde vært til psykiatrisk behandling tidligere. En ble stukket i halsen, men ingen av ofrene ble livstruende skadd.

* 25. oktober 2007: En 21 år gammel mann som tidligere hadde vært til psykiatrisk behandling dreper sin 56 år gamle mor i Oslo.

* 25. november 2006: En voldsdømt 40-åring fra Brønnøysund dreper sin bror og skader sin tidligere samboer, kun få dager etter at han selv skrev seg ut fra et psykiatrisk sykehus.

* 29. mars 2006: En 38 år gammel asylsøker fra Algerie dreper sin lege, Stein Sjaastad (58), på legekontoret i Oslo. Mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

* 29. januar 2005: En 25 år gammel mann som har gått ut og inn av psykiatriske institusjoner, dreper en 55 år gammel kvinne i hennes hjem på Eidsvoll, der mannen har bodd.

* 5. januar 2005: Dagen etter at en mor på Smedstua i Oslo har bedt om psykiatrisk hjelp til sin 17 år gamle sønn, blir kvinnen drept av sønnen.

* 29. september 2004 slo en mann fra Algerie pilotene i et Kato Air-fly med øks. Flyet var bare sekunder fra å gå i bakken under innflyging til Bodø. Hålogaland lagmannsrett mente at mannen verken var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Mannen ble dømt til 15 års fengsel for flykapring og drapsforsøk.

* 3. august 2004: En norsk-somalisk mann knivstakk og drepte en 23-åring på trikken i Oslo. Tre andre personer ble livstruende skadd. Mannen ble dømt til tvunget psykisk helsevern.

* 3. desember 2003: En russisk mann stakk uten forvarsel ned en iransk tobarnsfar i Skippergata i Oslo. Russeren var blitt dømt til psykiatrisk behandling i Sverige, men ble ved en feil skrevet ut og rømte til Oslo.

* 16. februar 2003: En etiopisk mann dreper bussjåføren Audun Bøland på Valdresekspressen og en asylsøker fra Kongo på et asylmottak ved Fagernes. Etioperen ble dømt til tvunget psykisk helsevern. (kilde: NTB)

Noen av hendelsene er omtalt i innslaget: