LO mener au pair ordningen har utviklet seg til å bli sosial dumping. Illustrasjonsfoto.  (Foto: Keilen, Berit/SCANPIX)
LO mener au pair ordningen har utviklet seg til å bli sosial dumping. Illustrasjonsfoto. (Foto: Keilen, Berit/SCANPIX)

Vil forby au pairer

Norske myndigheter må skjerpe kontrollen med au pair-ordningen eller avskaffe den helt. Det krever LO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske familier utnytter au pairer til alt fra hushjelp og dagmamma til rene slavearbeidere, skriver Dagsavisen.

Nå slår LO alarm og vil avvikle ordningen hvis ikke myndighetene tar grep. Organisasjonen får stadig henvendelser fra au pairer som benyttes som billig arbeidskraft.

- Mange betrakter au pairer som det samme som hushjelper, bare billigere. Hvis norske familier trenger dagmammaer eller hushjelp må de ansette arbeidskraft med samme lønns- og arbeidsvilkår som nordmenn, framfor å utnytte folk fra andre land som kommer hit som au pair, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

Hun mener ordningen har utviklet seg til å bli sosial dumping forkledd som kulturutveksling, og at det er noe Norge ikke kan vedkjenne seg.

Arbeidstiden til en au pair skal ikke overstige 30 timer i uka, og retningslinjene til Utlendingsdirektoratet slår klart fast at de ikke skal brukes som hushjelp eller dagmamma. Hovedformålet er kulturutveksling.

LO mener at en statlig tilsynsordning må på plass, og at kontakten mellom au pair og vertsfamilie må skje gjennom et byrå. De får støtte fra formidlingsbyrået Atlantis.

- I USA er det obligatorisk å bruke byrå og ordningen fungerer svært godt der, sier nestleder Cathrine Sanden i Atlantis. (©NTB)