Bård Vegard Solhjell mener Norge må være en pådriver for å få i stand en exit stragegi.  (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX/)
Bård Vegard Solhjell mener Norge må være en pådriver for å få i stand en exit stragegi. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX/)

Heldagsskole i løpet av neste stortingsperiode

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil bruke seks til åtte milliarder kroner på en reform som skal utvide barnas skoledag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det blir fysisk aktivitet og mat for alle elever hele grunnskolen, og det er en forbedring av SFO som gjør den billigere, og som inkluderer leksehjelp. Elevenes skoledag blir også lengre, sier Bård Vegar Solhjell til TV 2 Nyhetene.

- Hvorfor er dette riktig?

- Fordi elevene vil lære mer. Vi har hatt forsøk over hele landet nå, og det er jubel blant foreldre, elever og lærere. Vi ser også at elevene blir mer fysisk aktive, og får bedre utbytte av dagen.

Solhjell anser det som fullt ut realistisk å gjennomføre utvidet skoletilbud i løpet av den neste stortingsperioden, og at det bør være klart når det siste forslaget til statsbudsjett for 2013 legges fram.

- Må følge lærernes tempo

Han anslår at reformen vil koste et sted mellom seks og åtte milliarder kroner, alt etter hvor omfattende den blir.

- Det blir en stor reform, men langt mindre enn barnehagereformen, konstaterer han overfor NTB.

Solhjell understreker at lærerrekrutteringen vil være med på å avgjøre hvor raskt reformen kan gjennomføres og hvor omfattende den vil bli.

- Vi må ta det i det tempoet tilgangen på lærere tillater, sier Solhjell.

SFO integrert i skoledagen

Kunnskapsministeren sier at bildet som er skapt av at det blir obligatrisk skole fram til klokka fem om ettermiddagen er feil. Fra første til fjerde klasse vil skoledagen bli rundt to timer lengre, men at det ikke vil merkes så mye fordi de fleste elevene i dag også deltar i skolefritidsordningen (SFO). SFO skal, ifølge statsråden, være en integrert del av skoledagen.

Som et første skritt vil SV innføre gratis kjernetid i SFO og legge kjernetiden inn i skoledagen. For resten av tiden elevene er i SFO vil SV innføre makspris.

(NTB/TV2)