Rajoelina innsatt som president på Madagaskar

Andry Rajoelina er innsatt som ny president på Madagaskar. Den tidligere opposisjonslederen ble tatt i ed til jubelen fra rundt 40.000 av hans tilhengere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men ingen utenlandske ambassadører deltok ved lørdagens seremoni i hovedstaden Antananarivo. Store deler av verdenssamfunnet ser med misnøye på maktskiftet på Madagaskar, og Den afrikanske union AU har midlertidig opphevet landets medlemskap.

Rajoelina, som er bare 34 år gammel, overtok denne uken makten etter at han i mange måneder hadde ledet protestaksjoner mot forgjengeren Marc Ravalomanana. Ravalomanana ga fra seg makten til de militære, som i sin tur utpekte Rajoelina til president.

Protestene mot Ravalomanana utviklet seg til opptøyer der minst 135 mennesker mistet livet. Urolighetene skremte turister bort fra Madagaskar og kan ha gjort utenlandske forretningsfolk skeptiske til å investere i landet.

Andy Rajoelina har vært nøye med å framstille seg som «overgangspresident», siden det er satt spørsmålstegn ved hans rett til å ha vervet. Han oppfyller ikke grunnlovens krav om at presidenten skal være minst 40 år gammel og utpekt i frie valg. (©NTB)