Lavrov: – Ingen bevis for at Iran vil ha atombombe

Det fins ikke bevis for at Iran forsøker å utvikle atomvåpen, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han ber vestlige land vise større respekt for iranerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lavrov sa på et møte i Brussel lørdag at det internasjonale atomenergibyrået IAEA er bedre kvalifisert enn noen andre til å overvåke det iranske atomprogrammet. IAEA vil avdekke alle tegn til produksjon av kjernefysiske våpen, mente han.

– Men foreløpig fins det ikke engang bevis for at iranerne har bestemt seg for å bygge en atombombe, framholdt den russiske utenriksministeren. Så lenge IAEA arbeider i Iran, bør bekymringene for at landet skal skaffe seg atomvåpen ikke overdrives, tilføyde Lavrov.

Han viste til at produksjon av slike våpen forutsetter høyanrikning av uran i arbeid av en type som ikke lar seg skjule. Arbeidet ville ifølge Lavrov umiddelbart bli oppdaget av overvåkingskameraer som er plassert ved Irans atomanlegg.

Russland hjelper for tiden Iran med oppbyggingen av et atomkraftverk. De iranske lederne har gjentatte ganger forsikret at de ikke ønsker å skaffe seg atomvåpen, men bare vil ha kjernekraftverk som kan skaffe landets befolkning nok strøm. (©NTB)