Harald Orderud er Per Orderuds fetter. (Foto: TV 2)
Harald Orderud er Per Orderuds fetter. (Foto: TV 2)

Harald Orderud: - Knusetesten var feil

Per Orderuds fetter, Harald Orderud, mener privatetterforsker Tore Sandberg gjorde feil i knusetesten på Orderud gård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fetteren til drapsdømte Per Kristian Orderud, Harald Orderud, sier at verandaglasset Sandberg testet var herdet, og at det derfor ikke ville være mulig å knuse dette fra utsiden.

Harald Orderud mener at det ble satt inn herdet glass i kårboligen etter innbrudd i etterkant av drapene, og at det derfor ikke var mulig å knuse glasset. Dermed var testen utført på nytt glass, og da er det ifølge Harald Orderud ikke så rart at glasset tålte den røffe behandlingen som Sandberg utførte i sin test.

La fram nye bevis

- Det ble sagt fra ekspertpanelet at det var blodspor under Marie Orderud på glass. Hvis det var fingert som et innbrudd er det godt gjort å få glasset til å bli liggende under henne, i tillegg til et det er fotavtrykk.

Det var på Skup-konferansen i Tønsberg i går at Tore Sandberg la frem det han mener er nye bevis i trippeldrapssaken. Et sentralt element er verandadøren - der Sandberg mener glasset er knust fra innsiden for å lure etterforskerne. Og at gjerningspersonen eller personene kom seg inn via inngangsdøren i første etasje i stedet. Sandberg mener at dette tyder på at Anne Orderud Paust var målet, og ikke foreldrene Kristian og Marie Orderud.

I tillegg til glasstesten presenterte Sandberg nye funn fra kårboligen. Blant disse var et kulehull etter en kaliber 38. pistol i underetasjen av huset. Dette funnet er ikke nevnt i politiets rapporter fra åstedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her i kårboligen på Orderud Gård ble trippeldrapet begått.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Her i kårboligen på Orderud Gård ble trippeldrapet begått. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Engasjert av Per og Veronica

Privatetterforsker Tore Sandberg slår hardt tilbake mot Harald Orderuds utspill.

- Han har benyttet en hver anledning, og mediene har gitt ham en mikrofon og en talerstol, for gang på gang å få det til å se ut som at Per og Veronica er skyldige. Poenget i denne sammenhengen er at hvis man knuser dette glasset uten glasskjærer, så får man ikke denne sirkelrunde glassflaten.

STUDERER TEOLOGI: Veronia Orderud regner med å ha mastergrad om ett år. Men ønsker ikke å bli prest. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX/SCANPIX)
STUDERER TEOLOGI: Veronia Orderud regner med å ha mastergrad om ett år. Men ønsker ikke å bli prest. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX/SCANPIX)

Sandberg er engasjert av ekteparet Per og Veronica Orderud som hevder at de er utsatt for justismord. De begge fikk 21 års fengsel for medvirkning til overlagt trippeldrap i kårboligen på Orderud gård i pinsen 1999. Sandberg jobber med å få drapssaken inn for gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.

Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo og hennes tidligere samboer Lars Grønnerød ble også for medvirkning til overlagt drap. Politiet hevder at motivet til drapene var en konflikt om hvem som skulle arve gården av Kristian og Marie Orderud.

Navngitt gjerningsmann

Privatetterforskeren fortalte på konferansen at han også sitter på flere opplysninger enn hva han ønsker å gå ut med nå.

Blant annet er det ytterlige opplysninger om hvor drapsvåpenet ble gjemt, et vitne som skal ha hørt skytingen på gården, samt to andre dødsfall som skal være knyttet til drapene.

Det mest oppsiktsvekkende er likevel at Sandberg sier at det er navngitt person som tidligere ikke har blitt nevnt i saken, som er utpekt som gjerningsmann.

Tore Sandbergs hjelper demonstrerer  at det nesten er umulig å knuse en glassdør slik det er hevdet at skjedde på Orderud gård. (Foto: TV 2)
Tore Sandbergs hjelper demonstrerer at det nesten er umulig å knuse en glassdør slik det er hevdet at skjedde på Orderud gård. (Foto: TV 2)