Britiske vitenskapsmenn har utviklet robotfisk som skal spore opp forurensning.  (Foto: Ho/REUTERS / SCANPIX)
Britiske vitenskapsmenn har utviklet robotfisk som skal spore opp forurensning. (Foto: Ho/REUTERS / SCANPIX)

Får robotfisk som miljøpoliti

Havnemyndighetene i den nordspanske byen Gijon får uvanlig hjelp i kampen mot miljøutslipp - en stim med halvannen meter lange, EU-finansierte robotfisker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De avanserte fiskene, som er designet etter modell av en karpe, er utstyrt med kjemiske sensorer som kan oppdage utslipp i vannet, skriver Financial Times.

Varsler utslipp

Skulle de komme over utslipp fra en båt eller en rørledning, vil de gi informasjon om dette hjem til havneovervåkerne via trådløs kommunikasjon.

- Ved å bruke robotfisk, bygger vi på en design skapt gjennom hundrevis av millioner av år med evolusjon. Det er veldig energieffektivt, sier seniorforsker Rory Doyle ved britiske BMT Group.

Hver fisk koster om lag 200.000 kroner å lage og er de første som kan operere uten fjernstyring.

Svømmer tilbake til laderen

Den strømlinjede formen gjør at hver fisk kan gå for egen maskin i timevis før de søker tilbake til sin ladestasjon. Dessuten er karpeutseendet ment å ikke uroe annen fisk i havneområdet. Toppfarten er på en meter i sekundet.

BMT har utviklet fisken over en treårsperiode sammen med Universitetet i Essex, med støtte fra EU-kommisjonen. De siste justeringene skal nå fullføres før Gijon får de første fiskene utplassert mot slutten av neste år. (©NTB)