FritzlKvinnerOK
FritzlKvinnerOK

Kvinnene som felte Fritzl

I tillegg til Elisabeth, sto fire kyndige kvinner sentralt i rettssaken mot Josef Fritzl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tok mye mot for Elisabeth å få Josef Fritzl dømt. Det var ikke selvsagt at hun kom til å konfrontere mannen som forgrep seg på henne og holdt henne fanget i 24 år.

Men hun fikk støtte fra flere hold.

Videoavhøret der hun detaljert skildret de umenneskelige overgrepene som hun ble utsatt for, overbeviste juryen.

Den siste spikeren i kisten satte hun ved selv å møte opp under avspillingen av videoen. Ifølge Fritzls forsvarer var dette så sterkt at det fikk overgriperen selv, Josef Fritzl, til å bryte sammen, og innse hvor grusom han hadde vært.

Her på Landesklinikum i Amstetten-Mauer hospital befinner Elisabeth Fritzl og barna seg mens rettssaken pågår.  (Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP)
Her på Landesklinikum i Amstetten-Mauer hospital befinner Elisabeth Fritzl og barna seg mens rettssaken pågår. (Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP)

Fikk god hjelp

Men hun kunne ikke klart det alene. På torsdag, dommens dag, fikk Elisabeth sagt et siste ord. Siden hun ikke kunne være der selv, var det bistandsadvokaten hennes, Eva Plaz, som snakket for henne:

- Ikke ta Josef Fritzls anger på alvor, sa Plaz.

Bistandsadvokat Eva Plaz representerte blant annet Fritzls datter Elisabeth under rettssaken denne uken.  (Foto: ROBERT JAEGER/POOL/EPA)
Bistandsadvokat Eva Plaz representerte blant annet Fritzls datter Elisabeth under rettssaken denne uken. (Foto: ROBERT JAEGER/POOL/EPA)
- Jeg kjenner ham for godtl til å tro at han mener noe av det han sier. Han er en mester til å manipulere andre mennesker. Slik har det bestandig vært, sa hun.

Plaz bekreftet at Elisabeth hadde vært i rettssalen da videoavhøret hadde blitt spilt av.

- Hun ville se faren straffet for drapet på Michael, sa Plaz.

Elisabeth følte at hun skyldte barnet sitt å stille opp, la Plaz til.

Les mer: Elisabeth Fritzl: - Jeg vil se ham dømt for drap

Krevde strengeste straff

Christiane Burkheiser var aktor i saken mot Josef Fritzl. Allerede første dag gikk hun hardt ut.

I innledningsprosedyren gjorde hun det klart at hun ville ha Fritzl dømt for uaktsomt drap, og at han måtte få fengsel på livstid.

Aktor Christiane Burkheiser ble før rettssaken startet av flere for å være for ung og uerfaren for å føre Fritzl-saken for retten. Torsdag vant hun frem på alle punkter.  (Foto: ROBERT JAEGER/AFP)
Aktor Christiane Burkheiser ble før rettssaken startet av flere for å være for ung og uerfaren for å føre Fritzl-saken for retten. Torsdag vant hun frem på alle punkter. (Foto: ROBERT JAEGER/AFP)
For å understreke poenget sitt, og sette juryen inn i Elisabeths situasjon, hadde hun tatt med en eske med ting fra kjelleren hvor Elisabeth og barna ble holdt fanget.

Ifølge TV 2s reporter Kjetil Iden, som var i rettssalen, ble jurymedlemmene bleke i ansiktet av lukten. Han kjente selv den vemmelige stanken fra setet han satt på.

- Fare for gjentakelse

Heidi Kastner var rettspsykologen som hadde timelanger møter med Josef Fritzl og vurderte den psykiske tilstanden hans.

På den tredje dagen av rettssaken la hun fram sitt bilde av 73-åringen:

Rettsspsykiater Heidi Kastner (t.v.) og forsvarsadvokat Rudolf Mayer utveksler noen ord før rettssaken mot Josef Fritzl startet.  (Foto: Robert Jaeger/AP)
Rettsspsykiater Heidi Kastner (t.v.) og forsvarsadvokat Rudolf Mayer utveksler noen ord før rettssaken mot Josef Fritzl startet. (Foto: Robert Jaeger/AP)
- Han er som en vulkan. Han føler seg spaltet og har sagt at han har en ond åre, hvis elv av destruktiv lava han ikke lenger kan bremse, sa Kastner.

Hun snakket om Josef Fritzls barndom, om hvordan moren hadde slått ham og kontrollert ham fullstendig, og hvordan han hadde flyktet fra den virkelige verdenen.

Hun fortalte at Fritzl pleide å skulke skolen for å lese bøker i smug. Dette gjorde han fram til han var tolv år, da han tok et solid oppgjør med moren, og sa at hun aldri fikk slå ham igjen.

Ifølge Kastener ga dette ham en positiv følelse av kontroll som han aldri hadde følt før, og det var denne følelsen som til slutt vokste seg så stor at han ikke klarte å styre seg.

Han ble beskrevet som en destruktiv person, som til slutt valgte ut Elisabeth som sitt offer, angivelig fordi hun var den av barna som lignet mest på ham selv.

- Han ville ha et menneske for seg selv, sa Kastner, og la til at det var gjentakelsesfare hvis Fritzl slapp ut igjen.

Les mer: Fritzl hadde ekstrem angst for moren

Fikk livstid

Da juryen hadde kjent Fritzl skyldig på alle tiltalepunkter, var det opp til dommerne å avgjøre hvilken straff han skulle få.

Dommer i Fritzl-rettsaken Andrea Humer med blå ringpermer.  (Foto: Robert Jaeger/AP)
Dommer i Fritzl-rettsaken Andrea Humer med blå ringpermer. (Foto: Robert Jaeger/AP)
Andrea Humer var hoveddommer, og sammen juryen og sine to dommerkolleger kom hun fram til at Fritzl fortjente lovens strengeste straff: 25 år i forvaring - livstid.

Det er ennå ikke avklart hvor Josef Fritzl skal sone straffen. Foreløpig sitter han i fengselet i St. Pölen. Han skal snart overføres til en psykiatrisk klinikk i Wien, der han skal vurderes igjen.

Psykiatere vil vurdere hvor farlig han er, om terapi vil virke på ham, og om han er villig til å la seg behandle.

Denne vurderingen vil avgjøre om han havner i et vanlig fengsel, eller om han må sone på en psykiatrisk klinikk.

Uansett hvor han havner, er det lite sannsynlig at han noen gang kommer ut i friheten igjen.