Jordskjelvet i Stillehavet, som i flere dager har spydd opp damp, røyk og aske, målte til 7,9 på Richters skala. I dag ble det sendt ut tsunamivarsel til øygruppene Tonga og Samoa.  (Foto: LOTHAR SLABON/AFP/SCANPIX)
Jordskjelvet i Stillehavet, som i flere dager har spydd opp damp, røyk og aske, målte til 7,9 på Richters skala. I dag ble det sendt ut tsunamivarsel til øygruppene Tonga og Samoa. (Foto: LOTHAR SLABON/AFP/SCANPIX)
vulkan2680 ( © APTN)
vulkan2680 ( © APTN)

Ikke lenger fare for ødeleggende tsunami

Det er ikke lenger fare for en ødeleggende tsunami etter det kraftige jordskjelvet i Stillehavet, melder tsunamivarslingssenteret for Stillehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordskjelvet målte til 7,9 på Richters skala og det ble sendt ut tsunamivarsel til øygruppene Tonga og Samoa,melder nyhetsbyrået AP.

- Ler av advarselen

Radiostasjoner i Tonga kringkastet i dag advarsler om tsunamien, og oppfordringer om at befolkningen måtte komme seg vekk fra hus ved kysten.

Politi uttaler imidlertid at det ikke har blitt rapportert om noen stor bølge, og talsmann for politiet, Niua Kama, sier at befolkningen tilsynelatende ikke tok advarselen veldig seriøst.

- Mennesker er ute i gatene, og ler av advarselen, sier han.

Det er ikke meldt om noen skader. Senere kunne varslingssenteret opplyse at faren var over for en ødeleggende tsunami i Stillehavet.

- Kunne se den fra Hawaii

Tsunamisenteret meddelte at man fra deler av kysten av Hawaii kunne se en forhøyning av havnivået, og sterk strømning som varte flere timer.

Tsunamien har blitt trigget av en undersjøisk vulkan utenfor øya, som i flere dager har spydd opp damp, røyk og aske tusenvis av meter til værs. Dette ble imidlertid ikke vurdert som farlig for beboerne på øya.

Tonga ligger i Stillehavet omkring 2000 kilometer nordøst for New Zealand. I desember 2004 omkom 220 000 mennesker i en tsunami utenfor Sumatra og Indonesia.