Den nylig pensjonerte viseadmiralen Jan Reksten ser en trist utvikling i Forsvaret.
Den nylig pensjonerte viseadmiralen Jan Reksten ser en trist utvikling i Forsvaret.

Reksten langer ut mot ex-kollegaer

- Noen av mine gamle kolleger i Forsvarsdepartementet fremstår som "mørkets fyrster", det er et trist syn, sier Jan Reksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i siste utgave av Offisersbladet at den nylig pensjonerte viseadmiralen kommer med uttalelsen. Han gikk nylig av som sjef for Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) på Jåttå.

Til bladet sier han at han har 40 gode år bak seg i Forsvaret, men han ser en trist utvikling.

- Diskriminerende

- Vi har en rekke personer gående som befal uten stilling. Dette er diskriminerende og stigmatiserende sier Reksten.

Han frykter at dette kan misbrukes som en form for avstraffing av befal som ellers ikke kan tas.

- Det er trist å se at noen av mine gamle kolleger i Forsvarsdepartementet står sentralt i disse prosessene. Jeg kaller dem gjerne "mørkets fyrster", for i motsetning til politikere og ledende offiserer utøver de stor innflytelse og makt uten at de offentlig må ta belastningene for sine standpunkter, sier Reksten.

- Vanskelig å flagge standpunkter

Han er også bekymret for at forsvarssjefen nå sitter så tett sammen med politisk ledelse at det er vanskelig for ham å flagge helt klare faglige standpunkter.

Reksten mener at en rekke sterke forsvarspolitiske føringer har ført til flere feilaktige beslutninger for Forsvaret, blant annet nedleggelsen av Olavsvern base.

- Olavsvern ligger midt i det som er et strategisk satsingsområde, nedleggelsen kom nok som en hestehandel mener Reksten.