Ultralyd
Ultralyd

- Fostre med små avvik aborteres

Gynekolog Ottar Rekkedal hevder at abortnemda innvilger abort på fostre med små avvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Si din mening nederst i artikkelen.

I kveldens Tabloid var tema Arbeiderpartiets forslag om ultralyd for alle gravide kvinner i uke tolv. Ekspertene er svært uenige om konsekvensene av dette.

Ottar Rekkedal er gynekolog på Lillehammer sykehus og har selv sittet i abortnemda i 20 år. Han sier flere kvinner har fått innvilget abort etter tolvte uke selv om fosteret bare har hatt små avvik.

- I dag er det kvinnens reaksjon på funnene som er gjort som er med å avgjøre om man skal avslutte svangerskapet eller ikke. Før var det fosterets situasjon i seg selv som stod i fokus. Nå medfører små endringer hos fosteret at kvinner ønsker å avbryte svangerskapet og får det innvilget, sa han i kveldens sending.

- Mener du at man risikerer å ta abort på fostre som det faktisk ikke feiler noe, spurte programleder Trude Teige.

- Helt åpenbart, svarte Rekkedal.

Gynekolog Ottar Rekkedal hevder abortnemda innvilger aobort med små avvik. (Foto: TV 2)
Gynekolog Ottar Rekkedal hevder abortnemda innvilger aobort med små avvik. (Foto: TV 2)

- Kan redde liv

Sturla Eik-Nes er leder for Nasjonalt senter for fostermedisin. Han mener man vil kunne berge flere fostre ved å tilby gravide kvinner ultralyd-screening i svangerskapets tolvte uke.

- Hovedgrunnen til at vi ønsker ultralyd i uke tolv er at man her kan finne informasjon som bare kan oppdages på dette tidspunktet i et svangerskap.

Og det er nettopp dette som gjør at stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet nå fremmer et forslag om å gi dette tilbudet til alle kvinner.

- Ny teknologi gjør det mulig så tidlig som i ellevte til tolvte uke å fange opp avvik på fosteret og gi livreddende behandling i mors liv, sier Jan Bøhler.

Frykter "sorteringssamfunn"

Han mener det er trist at dette forslaget eventuelt skal bli sett på som en mulighet til å tidligere fjerne fostre med avvik og på den måten skape et «sorteringssamfunn».

Det er nettopp dette gynekolog Ottar Rekkedal frykter.

- Vi har over femti år med samlet medisink materiale på dette området, og ikke i noe tilfelle kan vi se at en rutinescreening har ført til behandling av et foster i mors liv. Det det derimot kan resultere i er at kvinnen velger abort dersom hun har fått beskjed om at noe kan være galt, uten at vi på et så tidlig tidspunkt kan si noe om alvorlighetsgrad, sier han.

- Vi kan risikere at dette gir samme utslag som i Danmark der man har sett at antall fødsler av barn med avvik reduseres. Kravet til det perfekte fører til aborter. Det kan bli et kaldt samfunn, sier legen som også trekker frem en av Alf Prøysens sanger: "Lille måltrost, lille måltrost, har du tre eller to?" "Jeg har to som er flinke og én som er god - langt inn i skogen den grønne".

Hva mener du om tidlig ultralyd? Si din mening under.