Spår global ressurskrise innen 2030

Hvis verdens befolkning fortsetter å øke, vil mangel på vann, mat og energi skape en global krise innen år 2030. Følgene kan bli katastrofale, advarer den britiske regjeringens fremste vitenskapelige rådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de neste 20 årene vil den globale befolkningen vokse til 8,3 milliarder. Som følge av dette vil etterspørselen etter mat og energi øke med 50 prosent fra dagens nivå, og behovet for ferskvann med 30 prosent, sier professor John Beddington ifølge BBC.

– Vi står ikke overfor noe fullstendig sammenbrudd, men vi kan få enorme problemer hvis vi ikke snart begynner å løse disse problemene. Jeg er mest redd for de internasjonale følgene av mangel på mat og vann, fortsetter han.

I fjor sto store økninger i prisene på råolje og matvarer høyt oppe på den globale politiske dagsordenen. Nå har prisene falt, og Beddington frykter at de langsiktige problemene blir skjøvet til side, het det på BBCs nettsider torsdag.

Mangelen på rent og trygt ferskvann kan bli det alvorligste av disse problemene. Ifølge FNs miljøprogram UNEP kan Asia, Afrika og Europa bli rammet av omfattende vannmangel allerede innen 2025. (©NTB)