ET NYTT LIV: Tv aksjonen
ET NYTT LIV: Tv aksjonen "Et nytt liv" samlet inn rundt 140 millioner til funksjonshemmede barn i u land. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

NRK krever ubrukte TV-aksjonspenger tilbake

- Pengene må bli brukt til det prosjektet som er anvist, sier leder i Innstillingsrådet Helge Jakob Kolrud

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Atlas-alliansen fikk TV-aksjonen i 2002, ble det samlet inn rundt 140 millioner kroner til funksjonshemmede barn i fattige land.

Et at vilkårene for å holde TV-aksjon, er at pengene skal brukes opp i løpet av fem år. Atlas-alliansen har etter sju år fortsatt mange ubrukte millioner kroner på konto.

NRK har forespeilet at det kan være aktuelt å kreve pengene tilbake.

Les også: NRK krever TV-aksjonspenger tilbake

-Ikke gitt dispensasjon

Leder Helge Jakob Kolrud i Innstillingsrådet i NRK sier til tv2nyhetene.no at et brev ble sendt til Atlas-alliansen i oktober.

- Atlas-alliansen ble på vanlig måte tildelt TV-aksjonen for syv år siden. De oppfattet at de fikk holde på i ti år, noe vi er uenige i. Vi har visse regler som skal overholdes, blant annet at pengene skal brukes innen fem år. Det kan bli gitt dispensasjon ved en forespørsel, men det ble det ikke gitt i dette tilfellet, forteller Kolrud på telefon fra utlandet.

Millionsum

Summen det er snakk om skal ifølge NRK være på 50 millioner kroner. Dette kan ikke Kolrud bekrefte, men han ser ikke bort ifra at det er snakk om millioner.

- Jeg vil anta at det er en stor sum, ellers hadde det ikke vært noe oppstuss, mener han.

Innstillingsrådet møtes to ganger i året. I juni går de gjennom søknadene til organisasjonene som ønsker å holde TV-aksjon. I oktober blir rapporter lest, og det blir sjekket hvilke organisasjoner som etter fem år fortsatt har penger i potten.

- Mange av organisasjonene får inn en enorm sum, og det er som å få tildelt et lodd i pengelotteriet. Vi må forutsette at de pengene blir brukt til målet som anvist, og ikke går til administrative formål, sier Kolrud.

Vil ikke kommentere

Daglig leder Rikke Bækkevold i Atlas-alliansen vil ikke kommentere saken.

- Vi er i dialog med innsamlingsrådets leder, og vil ikke kommentere saken ytterligere, sier hun til tv2nyhetene.no.

Hun fortalte NRK at hun fikk sjokk da hun brevet med pengekravet kom i oktober.

- Vi har fulgt NRKs retningslinjer, og har vært tydelig på at vi la opp til å bruke pengene over en tiårs periode, sier hun.

Hva som vil skje videre med pengene, blir avgjort på møtet i Innstillingsrådet 8. juni.