29. januar gikk tusener av mennesker til gatene for den første storstreiken i Frankrike som følge av finanskrisen. (Foto: MIGUEL MEDINA/AFP)
29. januar gikk tusener av mennesker til gatene for den første storstreiken i Frankrike som følge av finanskrisen. (Foto: MIGUEL MEDINA/AFP)

To og en halv millioner arbeidere til streik i dag

Det er et sikkert vårtegn: Franske arbeidere streiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Franske fagforeninger protesterer mot president Nicolas Sarkozys økonomiske politikk etter finanskrisen. Nærmere to millioner er arbeidsløse, og det har aldri vært en så rask økning som nå. Det blir to nye arbeidsledige i Frankrike hvert eneste minutt.

Dette gjør at veldig mange må gå fra hus og hjem og må leve nær fattigdomsgrensen.

Millioner til streik

I dag er det ventet aksjoner i 200 byer over hele landet. Arrangørene håper på et større oppmøte enn storstreiken i januar da nærmere en million tok til gatene.

De fagorganiserte etterlyser et større initiativ fra regjeringen for å beskytte jobber og lønnsnivå.

Strålende streikevær

Det gode været i Paris vil gjøre sitt for at enda flere fristes av å gå i protesttog.

- Det er ventet kanskje så mange som to og en halv million mennesker ute i gatene. Bare her i Paris er det så mange som en halv million som vil demonstrere, forteller TV 2s reporter Elin Sørsdal fra Champs-Élysées.

Sjekk været i Paris her.

Frykter bråk

Med så mange mennesker ute i gatene er faren for bråk overhengende.

- Det har vi sett gang på gang etter disse demonstrasjonene. Når de er i ferd med å løses opp tar folk på ytterste venstre fløy over og benytter sjansen til å lage bråk, sier Sørsdal.

Opprørspoliti måtte roe massene etter den forrige storstreiken
  i januar. Torsdag er det ventet nesten to og en halv million mennesker
  i gatene i Frankrike. (Foto: BERTRAND LANGLOIS/AFP)
Opprørspoliti måtte roe massene etter den forrige storstreiken i januar. Torsdag er det ventet nesten to og en halv million mennesker i gatene i Frankrike. (Foto: BERTRAND LANGLOIS/AFP)

Lammer samfunnet

Med millioner ute i streik vil hverdagen i Frankrike naturlig nok lammes. Skoler og sykehuse må stenge og kollektivtrafikken vil slite med store forsinkelser.

- Men det Sarkozy har klart er å sikre en minimumservice når streikene oppstår. For streik er et sikkert vårtegn her i Frankrike, forteller Sørsdal.

Derfor vil det være steder som kan ta seg av barna når skoler og barnehager stenger. Et minimum med kollektivtrafikk vil også gå som normalt. Norske reisende til Frankrike må likevel belage seg på kraftige forsinkelser i flytrafikken.

Dyr i drift

Og som om finanskrisen ikke var nok å hanskes med for Nicolas Sarkozy, får han også kritikk for sin kones dyre vaner. Kritikerne hevder Carla Bruni lever et jetset liv med moteklær og bobler i glasset, og sender med det signaler til folket som kan minne om de fra Marie Antoinette.

- Slike signaler gjør ikke en president videre poplulær. De som streiker i dag mener at Sarkozy gir altfor mye til de rike mens de som har mindre må lide, sier Sørsdal som befiner seg i Paris.

Nicolas Sarkozy er ikke en populær mann blant de mange streikende. 
  (Foto: PASCAL PAVANI/AFP)
Nicolas Sarkozy er ikke en populær mann blant de mange streikende.  (Foto: PASCAL PAVANI/AFP)