Rettssalen hvor rettssaken mot Josef Fritzl holdes.  (Foto: Heinz Peter Bader/REUTERS)
Rettssalen hvor rettssaken mot Josef Fritzl holdes. (Foto: Heinz Peter Bader/REUTERS)

Kilde nær Elisabeth: Hun var i rettssalen

Kilden sier at Elisabeth var i rettssalen da avhørsvideoen ble spilt av. Forsvarsadvokaten tror det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AP sier at kilden vil være anonym siden det ikke er lov å gjengi noe fra det som skjedde i rettssalen da den var stengt for offentligheten på tirsdag.

Men i dag uttaler også advokaten til Josef Fritzl, at han tror Elisabeth må ha vært der siden hans klient forandret mening, og erklærte seg skyldig dagen etterpå:

- Jeg så ikke Elisabeth i rettssalen. Men siden han forandret seg så mye i løpet av den dagen, tror jeg at hun var til stede, sier Mayer.

Forsvarsadvokaten uttalte seg også tvetydig, se videoen her:

292976

Det må nevnes at det tyske ordet for "hvis" er "wenn". Det kan med andre ord ha vært språkproblemer som gjør at forsvarsadvokaten her påstår at hun var der.

I en annen uttalelse sier han at han ikke så henne selv, men at han tror hun var der.

293008

Fritzl så sin egen grusomhet

I løpet av tirsdagen ble hele det elleve lange timer lange videoavhøret med Elisabeth spilt ferdig. Vitner i rettssalen sier at Josef Fritzl fulgte nøye med på det han så.

I etterkant skal han ha bedt om å få snakke med en psykiater, og erklært seg skyldig:

- På slutten av dagen ville han snakke med en psykiater og det fikk han. Etter det forandret han forklaringen sin, sier Mayer.

I rettssalen i dag kom altså innrømmelsen:

- Da jeg så videoen med Elisabeth innså jeg for første gang hvor grusom jeg var mot henne. Jeg er skyldig på alle punkt, sa Fritzl i rettssalen onsdag.

Les også:Fritzl deler celle med to medfanger

- Skal skrive bok

Påstanden blir verken bekreftet eller avkreftet av talspersoner fra rettssalen i dag. De avkrefter imidlertid at Elisabeth har vært der i dag.

Det var den østerrikske avisa Kurier som først skrev at Elisabeth Fritzl selv var til stede i retten i går.

Avisen siterer ingen kilder på dette, men gir en detaljert beskrivelse av hvordan Elisabeth Fritzl ble kjørt de omtrent 70 kilometerne fra klinikken Amstetten Mauer til rettsbygningen i St. Pölten.

Grunnen til at hun skal ha møtt opp i retten er at hun ville se faren i øynene da han ble konfrontert med videoavhøret.

Elisabeths besøk ha skjedd i forbindelse med et bokprosjekt hun holder på med om de 24 årene hun var stengt inne i kjelleren i Amstetten.

Les også: Elisabeth Fritzl må beskyttes på klinikk

Usedvanlig psyske

Dersom det stemmer at Elisabeth Fritzl var til stede i retten, vitner det om en usedvanlig psyke at hun etter 24 år i fangenskap og utallige voldtekter er i stand til å møte i sin far i retten.

- Det var etter gjentatte forsikringer om at hun skulle få slippe å møte faren sin at hun gikk med på å gi det 11 timer lange videointervjuet til politiet. Så dette er oppsiktsvekkende, forteller Iden fra rettssalen i St. Pölten.

Se video: Fritzl erklærte seg skyldig på alle punkter

293005