Barack Obama har sittet i 60 dager.  (Foto: SCANPIX/AFP)
Barack Obama har sittet i 60 dager. (Foto: SCANPIX/AFP)

Obama vil forsvare homofile

Vil signere FN-resolusjon for homofiles rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obamas administrasjonen skal ifølge flere kilder gi sin tilslutning til FN-resolusjonen som oppfordrer til dekriminalisering av homoseksualitet, melder nyhetsbyrået AP.

Bush-administrasjonen ble sterkt kritisert i desember i fjor, da de som eneste vestlige regjering nektet å signere resolusjonen.

Forsvarer menneskerettigheter for alle

Nyheten om at Obama vil gjøre om på vedtaket, kommer fra anonyme kilder i Obama-administrasjonen.

De hevder Obama-administrasjonen vil signere resolusjonen for å vise verden at USA støtter opp om menneskerettigheter for alle mennesker.

Amerikanske myndigheter skal også være bekymret over at mennesker blir grovt trakassert på grunn av sin seksuelle legning, og at homofili i flere land er ulovlig.

Utestengt fra militæret

Resolusjonen ble presentert i FN i slutten av desember i fjor. Talsmenn for Bush-administrasjonen sa den gang at de var imot kriminalisering basert på seksuell legning, men at deler av resolusjonen kunne komme i konflikt med amerikansk lov, og derfor måtte undersøkes nærmere.

I noen stater i USA har huseiere og arbeidsgivere lov til å gjøre forskjell på folk basert på seksuell legning. Og «homofile som åpenlyst viser sin seksuelle legning» har ikke lov til å tjenestegjøre i militæret.

FN splittet

66 av FNs 192 medlemsland signerte resolusjonen da den ble presentert i desember, blant annet alle 27 landene som er medlem av EU. Vatikanet var motstandere av resolusjonen, og paven uttalte den gang at «kamp mot homofili er like viktig som å redde regnskogen».

70 av FNs medlemsland forbyr homofili, og i flere av disse kan homofile handlinger straffes med henrettelse.

Motstandere av resolusjonen i FN uttalte at å beskytte seksuell legning i verste fall kunne føre til normalisering av pedofili og incest.