svartarbeid_illu_680
svartarbeid_illu_680

Nordmenn kjøper mer svart arbeid

- Nytteløst med kontroller, sier skattebetalerforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en ny spørreundersøkelse innrømmer 23 prosent av landets befolkning, eller mer enn hver femte nordmann å ha kjøpt tjenester uten å betale moms. Dette er en kraftig økning fra to år tilbake da 13 prosent sa det samme.

- Hvis jeg har en kompis som er rørlegger og han kan fikse doen min, har jeg ikke noen problemer med det, sier en mann TV 2 møtte på gata.

Kjøper du svart arbeid? Diskuter under.

- Underrapportering

Skattedirektør Svein Kristensen tror det reelle tallet er enda høyere enn 23 prosent.

- Det sies at i sånne undersøkelser er det en viss grad av underrapportering. Vi gjør oss litt lekrere enn det vi er, sier Kristensen til TV 2.

Bruken av svart arbeid har økt kraftig til tross for at skatteetaten de siste årene har satset på flere kontroller. Direktør i Skattebetalerforeningen, Jon Stordrange mener kontrollene har vært nytteløse.

Ønsker fradrag

- Man har prøvd kontroller og holdningsskapende arbeid i mange år, og man ser at svart arbeid bare øker i omfang, påpeker Stordrange.

- Både Sverige og Finland har et fradrag for kjøp av tjenester i hjemmet, som har gjort svart arbeid mindre utbredt. Det kunne vi prøvd i Norge etter vår oppfatning.

(Se TV 2s reportasje øverst).