OPPDRETTSLAKS: Det brukes mellom tre og fire ganger mer fisk fra havet til oppdrett av laks enn det som produseres av mat. (Foto: Henning Bagger)
OPPDRETTSLAKS: Det brukes mellom tre og fire ganger mer fisk fra havet til oppdrett av laks enn det som produseres av mat. (Foto: Henning Bagger)

Svensk nei til norsk laks

Matvaregiganten Coop i Sverige truer med å kaste ut norsk oppdrettslaks dersom den ikke blir produsert mer bærekraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen er TV 2s avsløring om at det går med flere kilo villfisk for å lage en kilo oppdrettslaks.

Etter at svensk TV har presentert TV 2s avsløring, reagerer nå en av største matvarekjedene i Sverige.

- Viktig for kystfisket

Matgiganten omsetter for 30 milliarder svenske kroner i året, og er en viktig kunde for norske oppdrettsselskaper. Nå risikerer norske oppdrettsprodukter å bli kastet ut av kjeden.

- Ja, det er stor fare for det. Derfor tror jeg at man tar dette veldig alvorlig i Norge. Når vi det neste året skal treffe leverandørene oftere, vil vi danne oss en oppfatning av hvordan de opptrer. For dette er jo viktig for hele det norske kystfisket, sier informasjonssjef Magnus Frisk i Coop Sverige til TV 2.

- Vi er ikke bekymret for dette, for det er noe som vi har måttet forholde oss til i flere år, sier konsernleder Helge Singelstad i Lerøy Seafood Group i en kommentar.

Fiskere ble arbeidsledige

I 2004 viste Dokument 2-programmet «Det vi skal leve av» at det går med store mengder villfisk når det skal produseres fôr for oppdrettsnæringen.

Og i oktober 2008 viste Dokument 2 hvordan kystfiskerne i Chile har blitt arbeidsledige fordi fisken har blitt borte. Det store industrifisket utenfor kysten av Chile har tatt levebrødet fra de lokale fiskerne.

Gjennom to dokumentarer og flere nyhetsreportasjer har TV 2 vist hvordan det på verdensbasis er for lite fisk i havet, og at produksjonen av laks øker presset på sårbare ressurser.

Prisbelønnet dokumentar

I dokumentaren «Det vi skal leve av», som ble utropt både til vinneren av beste faktaprogram Gullruten 2005, og fikk «Gullparaplyen» for fremragende journalistikk av Bergen Journalistlag, møtte tvseerne for første gang den chilenske fiskeren Jose Vargas.

jose vargas
jose vargas

Bare en dag i måneden, og 12 dager i året, fikk Vargas og andre kystfiskere lov av myndighetene til å gå ut på fiske i båtene sine. De lokale fiskerne så at de store selskapene overtok ressursene deres.

- Myndighetene prioriterer kvotene for store industritrålere, som leverer fisk til produksjon av laksefôr, fortalte Vargas til Dokument 2.

De som lager dette fôret, er derfor blant de største forbrukerne av verdens fiskefangster. Og en av laksefôrprodusentene er det norske statseide selskapet Ewos.