fn ebu 2130 160309
fn ebu 2130 160309

Hæren har inntatt presidentpalasset

Madagaskars hær har tatt kontroll på presidentpalasset i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere titall soldater har tatt kontroll over presidentpalasset i sentrum av Madagaskars hovedstad Antananarivo, ifølge øyenvitner.

Soldatene har blant annet trengt seg inn på kontoret til president Marc Ravalomanana. Det var mandag ettermiddag at soldater og stridsvogner omringet presidentpalasset. Like etter kunne det høres to kraftige eksplosjoner og øyenvitner opplyste at to stridsvogner ødela inngangen til palasset og kjørte inn på eiendommen.

Presidenten i skjul

President Marc Ravalomanana befinner seg ikke i bygningen, ifølge nyhetsbyråene. Han har søkt tilflukt i en annen presidentbolig om lag 10 kilometer unna sentrum av hovedstaden.

Madagaskars hærsjef sa tidligere mandag at 99 prosent av landets væpnede styrker stiller seg bak opposisjonsleder Andry Rajoelina.

Oberst Andre Ndriarijaona ledet i forrige uke et mytteri og tok over som sjef for hæren.

Store demonstrasjoner

Protestene begynte for et par uker siden på en samlingsplass i hovedstaden Antananarivo hvor Rajoelina bruker å tale til sine tilhengere. Etter appellen satte tusenvis av demonstranter kursen mot presidentens palass.

Demonstrasjonen var en av mange som i den siste tiden har blitt oppfordret av Rajoelina. Rajoelinas kampanje oppsto fra voldelige trefninger mellom regjeringsstyrker og opposisjon i januar.

Vold og uroligheter har kjennetegnet det politiske liv i Madagaskar, øyen som ligger i det Indiske hav, like utenfor sørøst-kysten av Afrika.

Opposisjonsleder Rajoelina beskylder presidenten for å misbruke offentlige midler, og for å undergrave Madagaskars unge demokratiske system.

(©NTB)