hadije
hadije

Uenige om kulturmangfold

Etter 58 millioner kroner i tilskudd sier artistene selv at de håpet Mangfoldsåret ville endre holdninger, men at politikerne de siste månedene har forsterket fordommer isteden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har i 2008 og 2009 bevilget vel 58 millioner kroner for å vise mangfold i kulturlivet. Men artistene selv sier det hjelper lite når politikere forsterker fordommer gjennom sin håndtering av andre kulturer i f eks hijab- og blasfemisakene.

En halv million for fem hundre tilskuere

Amir Zisco er orkesterleder i Underdogs International. Gruppen fikk nesten en halv million kroner for det de kaller kebaboperetten "Sex, Drugs and Kalasjnikov". Fem hundre tilskuere kom for å se forestillingen i Trikkestallen i Oslo.

- Vi har alle sammen lagt sjel og hjerte i dette. Så vi ville fått det til uansett. Men det er klart det hjelper med 450.000 kroner, sier.

- Ødelagt

Khalid Salimi i Stiftelsen Horisont og Mela fikk 4 millioner kroner for sitt kulturarbeid. Som igjen skulle gjøre flerkulturelle mer synlige på andre arenaer. Men på den politiske scenen har ikke partiene valgt en eneste representant med innvandrerbakgrunn til sikker plass på Stortinget:

- Det som har blitt ødelagt nå på bare et par, to, tre måneder nå kommer til å ta lang, lang tid før dette kan bli reparert.

Tidkrevende

Men kulturministeren har svært god tid til integrering:

- Det kommer til å ta mange år før det kommer til å fungere godt. Det å kombinere respekt, toleranse men samtidig felles kjøreregler, det er det som må til.

Håpet på mer

Haddy N'jie i gruppen Queendom er en av dem som håpet på mer enn penger i Mangfoldsåret:

- Vi er ikke helt enige om hva mangfold er. Jeg tror en del av oss håpet at mangfoldsåret skulle bety mer enn å se en afrikansk artist på scenen eller en med indisk bakgrunn spille Hedda Gabler. Vi håpet det også skulle bety holdningsendringer, noe grunnleggende.