Rettssaken mot Josef Fritzl pågår i fem dager. 74 åringen skjulte ansiktet bak en blå ringperm da han møtte pressen før rettssaken startet mandag. (Foto: SCANPIX)
Rettssaken mot Josef Fritzl pågår i fem dager. 74 åringen skjulte ansiktet bak en blå ringperm da han møtte pressen før rettssaken startet mandag. (Foto: SCANPIX)

- Et absurd teater

Den første dagen av rettssaken mot Josef Fritzl er over. Hovedpersonen selv brast i gråt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første dagen av rettssaken mot Østerrikes mest forhatte mann er over. Det store spørsmålet er om han vil bli dømt for overlagt drap.

TV 2s reporter Kjetil Iden var til stede i rettssalen da Fritzl ble ført inn, og forsvareren og aktor holdt sine innledningsprosedyrer.

Lenger nede i saken kan du se pressekonferansen i St. Pölten.

TV 2 Nyhetenes Kjetil Iden på første rad i Fritzl-rettssaken. (Foto: ORF)
TV 2 Nyhetenes Kjetil Iden på første rad i Fritzl-rettssaken. (Foto: ORF)
Han forteller om et absurd teater, der Fritzl holdt seg rolig og taus i starten, og skjulte ansiktet med en blå perm. Politiet sier på pressekonferansen at Fritzl ikke fikk permen av politiet, men at dette var personlige dokumenter som han insisterte på å ha med seg i retten.

Pressen forsøkte å stille ham spørsmål, men han ble stående taus og urørlig bak permen til rettssaken kom i gang.

Da forsvareren spurte ham om barndommen, mistet han imidlertid kontroll over følelsene.

Brast ut i gråt

Josef Fritzl har tydeligvis ikke fjernet den umiskjennlige barten før rettssaken mot han startet mandag. (Foto: APTN / TV 2)
Josef Fritzl har tydeligvis ikke fjernet den umiskjennlige barten før rettssaken mot han startet mandag. (Foto: APTN / TV 2)

- Han hulket fram at han hadde følt seg uønsket som barn, og at han var blitt slått moren sin fram til han var tolv år, forteller Iden. Til da hadde 74-åringen fra Amstetten svart kort og kontrollert på spørsmålene.

Fritzl fortalte gråtkvalt videre at han aldri har hatt noen venner, verken som barn eller som voksen.

Etter dette utbruddet ble pressen bedt om å forlate rettssalen.

Les mer: Fritzl brast ut i gråt.

Jurymedlemmene ble bleke

Som en del av sin innledningsprosedyre trakk aktor Christiane Burkheiser fram en eske som inneholdt et tøystykke fra kjelleren.

Lukten av dette tøystykket var så vemmelig at flere av jurymedlemmene ble tydelig bleke i ansiktet da de luktet på det.

Burkheiser fulgte opp med å beskrive de forferdelige forholdene i kjelleren, og påpekte at soverommet i kjelleren ikke var større enn halvparten av området juryen sitter på i rettssalen.

Hun var helt klar på at Fritzl bør bli kjent skyldig i overlagt drap:

- Det Fritzl gjorde når den ene babyen døde etter fødselen var drap. Det står i denne boka, sa hun, og holdt opp lovsamlingen.

Se pressekonferansen her: (artikkelen fortsetter under videovinduet)

- Han er ikke et monster

Da Fritzls forsvarer, Rudolf Mayer, holdt sin innledning etterpå, forsøkte han å tone ned det usympatiske bildet aktor tegnet av ham:

- Gjennom 24 år gjorde Fritzl store anstrengelser for å forbedre livet til familien som var fanget i kjelleren, sa Mayer.

Han ba jurymedlemmene om å danne seg et eget bilde av 74-åringen, og sa at stemplet Fritzl har som et monster ikke stemmer. Han la vekt på at tre av de sju barna han fikk med datteren ble oppdratt utenfor kjelleren:

- Er det ondskap når han tar tre av barna ut fra kjelleren og oppdrar dem som sine egne?, spurte Mayer.

- Ikke skyldig i overlagt drap

Forsvarer Rudolf Mayer.  (Foto: Robert Jaeger/AP)
Forsvarer Rudolf Mayer. (Foto: Robert Jaeger/AP)
Fritzl er tiltalt for voldtekt, incest, overlagt drap, slaveri, mishandling og frihetsberøvelse. Han har erklært seg skyldig på alle punkter, unntatt de to mest alvorlige: Slaveri og overlagt drap.

Det som gjør at han kan bli tiltalt for drap, er spørsmålet om han ikke gjorde nok for å redde den ene sønnen han fikk med datteren i 1996.

Dette var Elisabeths femte fødsel, og hun fikk tvillinger. Den ene gutten døde. Fritzl brente senere liket.

Burkheiser mener det bare er tilfeldigheter at det ikke har vært flere dødsfall i kjelleren:

- Gjennom 24 år og for alle mulige sykdommer fangene i kjelleren fikk, var den eneste medisinen de fikk aspirin, sa hun.

Snakket ikke med datteren det første året

Burkheiser  (Foto: Robert Jaeger/AP)
Burkheiser (Foto: Robert Jaeger/AP)
Burkheiser prøvde å gi juryen et best mulig innblikk i den mishandlingen hun mener datteren ble utsatt for.

En av tingene hun nevnte var at Fritzl ikke sa et ord til datteren det første året hun var stengt inne i kjelleren.

Fritzl satt på dette tidspunktet vendt vekk fra pressen, og stirret rett fram mens aktor holdt sin innledning.

Les mer: Snakket ikke med datteren det første året

Juryen tilbudt psykologhjelp

Retten har i dag fått se deler av den elleve timer lange videoforklaringen fra datteren Elizabeth.

Dette skal være en usedvanlig sterk video, og inneholder detaljerte beskrivelser av overgrepene som er gjort mot henne og barna.

Juryen er tilbudt psykologhjelp og medisinsk assistanse underveis i rettssaken. Jurymedlemmene har også tilgang på luktesalt om innholdet blir for sterkt.

Juryen består av seks kvinner og seks menn. Det er åtte jurymedlemmer som i utgangspunktet skal avgjøre skyldspørsmålet, mens de fire andre er reserver i tilfelle ikke alle klarer å være med på hele rettssaken.

Men allerede den første dagen av rettssaken forsøkte forsvareren å trekke Elizabeths troverdighet i tvil. Mayer stilte spørsmål ved om dagboknotatene som Elisabeth Fritzl skrev virkelig er så nøyaktige som aktoratet hevder.

Les mer: Luktesalt til juryen i Fritzlsaken.

Kan komme ut i friheten igjen

Det eneste forholdet som kan gjøre at Fritzl får livsvarig fengsel, er om han blir dømt for overlagt drap på barnet sitt.

Om han blir dømt for slaveri kan han få en straff opptil 20 år. Det er imidlertid ingen som har blitt dømt for dette i Østerrike tidligere.

Om juryen finner at han ikke er skyldig på de to alvorligste punktene, risikerer han en fengselsstraff på mellom ett og ti år for de andre forholdene. Det betyr i realiteten at han kan komme til å vandre ut av fengsel som en fri mann om noen år.

Det strider sterkt imot rettsoppfatningen til østerrikere flest forteller TV 2s reporter Kjetil Iden. Han har snakket med flere som ønsker en langt verre skjebne for 74-åringen fra Amstetten.

Dommen kan falle torsdag

Rettssaken vil fortsette fram til fredag. Planen er da at det skal avsies en kjennelse, og muligens blir også straffen kjent. Lengden på rettssaken avhenger imidlertid av hvordan Fritzl reagerer på detaljene som kommer fram, og det utelukkes ikke at det kan komme en kjennelse allerede på torsdag hvis Fritzl ikke har noen kommentarer til det som blir sagt i videoen.