TV 2s reporter Kjetil Iden (innfeldt) opplevde at Østerrikes mest forhatte mann, Josef Fritzl, brøt ut i gråt da han skulle fortelle om sin vanskelige oppvekst. (Foto: Scanpix / APTN / TV 2)
TV 2s reporter Kjetil Iden (innfeldt) opplevde at Østerrikes mest forhatte mann, Josef Fritzl, brøt ut i gråt da han skulle fortelle om sin vanskelige oppvekst. (Foto: Scanpix / APTN / TV 2)

Fritzl brast i gråt

Fritzl sa at han følte seg uønsket som barn og at han ofte ble slått av moren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Josef Fritzl klarte ikke å holde følelselsene tilbake da hans forsvarer, Rudolf Mayer, spurte om oppveksten i rettssalen i dag:

- Han hulket fram at han hadde følt seg uønsket som barn. Og at han var blitt slått moren sin fram til han var tolv år, forteller TV 2s reporter Kjetil Iden.

Fritzl fortalte videre at han aldri har hatt noen venner, verken som barn eller som voksen.

Dette var det eneste følelsesmessige utbruddet tilhørerne i rettssalen kunne se da mannens om blir omtalt som Østerrikes mest forhatte mann forklarte seg i retten mandag.

Følg rettssaken og still spørsmål i vår liveblogg her:

Holdt ansiktet skjult

TV 2s reporter Kjetil Iden beskriver Fritzls ankomst som et absurd skuespill, der Fritzl først ble stående urørlig foran pressen med en blå mappe foran ansiktet og nektet å svare på spørsmålene de stilte til ham.

Han følger rettssaken fra første rad i St. Pölten. Se video her:

Bare da Fritzl var vendt mot dommeren tok han vekk mappen, og stirret tomt ut i luften da han ble stilt spørsmål.

Bortsett fra det ene utbruddet av gråt, holdt han seg rolig. Han svarte på spørsmålene dommeren stilte med en lav og mørk stemme.

Det eneste som avslørte ham var at han flyttet nervøst på beina.

- Han er ikke et monster

Josef Fritzl nektet å svare
  på spørsmål fra reportere som gang på gang forsøkte å få 74-åringen i
  tale. (Foto: APTN / TV 2)
Josef Fritzl nektet å svare på spørsmål fra reportere som gang på gang forsøkte å få 74-åringen i tale. (Foto: APTN / TV 2)
Advokatene gikk hardt ut i sine innledninger. Aktor Christiane Burkheisen ville vise juryen de forferdelige forholdene i kjelleren, og sendte rundt en eske med ting fra kjelleren.

Det var en vemmelig lukt, og juryen ble bleke i ansiktet da de luktet på den.

Fritzls forsvarer Rudolf Mayer prøvde å tone ned det forferdelige bildet som er dannet av 74-åringen. Han sa at hans klient ikke er et monster, og at han også gjorde gode ting for datteren:

- Gjennom 24 år gjorde Fritzl store anstrengelser for å forbedre livet til familien som var fanget i kjelleren, sa Mayer.

Les mer: - Det Fritzl har gjort er ikke drap

Innrømmet voldtekt og incest

Fritzl er tiltalt for voldtekt, incest, overlagt drap, slaveri, mishandling og frihetsberøvelse. Han har erklært seg skyldig på alle punkter, unntatt de to mest alvorlige: Slaveri og overlagt drap.

Om han blir kjent skyldig i overlagt drap på det ene barnet, kan han få livsvarig fengsel. Babyen Michael døde kort tid etter han ble født, og Josef Fritzl skal ha brente liket. Fritzl har altså erklært seg ikke skyldig i overlagt drap.

Om juryen finner at han ikke er skyldig på dette punktet, har de andre forholdene en strafferamme på mellom ett og ti år. Det betyr i realiteten at han kan komme til å vandre ut av fengsel som en fri mann om noen år.

Det strider sterkt imot rettsoppfatningen til østerrikere flest forteller Kjetil Iden. Han har snakket med flere som ønsker en langt verre skjebne for 74-åringen fra Amstetten.