Illustrasjonsbilde  (Foto: Pål S. Schaathun TV 2/)
Illustrasjonsbilde (Foto: Pål S. Schaathun TV 2/)

Stortingets gullpensjoner fjernes

Utvalget som lager det nye systemet for stortingspensjoner, er enige om hovedtrekkene i den nye ordningen. Gullpensjonene blir borte, men nyordningen får ikke tilbakevirkende kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den gamle og lukrative ordningen for stortingspensjonistene erstattes av et system som ligger tett opp til det vanlige pensjonister har, skriver Dagsavisen.

Lenger opptjeningstid

Blant hovedpunktene i den nye ordningen er en opptjeningstid på 30-40 år, mot 12 år i dag. Ordningen blir som i staten, med Folketrygd i bunn og en innskuddsbasert tjenestepensjon på toppen. Pensjonen indeksreguleres med 0,75 prosent av prisstigningen. I dag får stortingspensjonister 66 prosent av den til enhver tid gjeldende lønna.

Samtidig innføres det en ordning med etterlønn, tilsvarende oppsigelsestiden i Arbeidsmiljøloven på tre til seks måneder. Tidligere representanter som trenger etterutdanning får stønad til det og livsopphold så lenge utdanningen varer.

Ikke tilbakevirkende kraft

De som i dag er stortingsrepresentanter blir stående i den gamle ordningen med den såkalte 75-årsregelen. Dermed kan de gå av før de fyller 65 år dersom summen av alder og antall år på Stortinget er 75 år eller mer.

Utvalget skal ha fått beskjed at det ville være grunnlovsstridig å gi endringene tilbakevirkende kraft på dette punktet. Men i framtida blir også pensjonene etter den gamleordningen indeksregulert i stedet for at pensjonistene får 66 prosent av gjeldende lønn.

Utvalget legger fram sin innstilling til ny pensjonsordning for stortingsrepresentanter i begynnelsen av mai.
(©NTB)