– Norge kjøper ikke kampfly til ukjent pris

Norge binder seg ikke til jagerflykjøp fra USA før den endelige prisen er klar, understreker Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skriver ikke under på noe som helst før vi har den endelige prisen, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet til Aftenposten.

Den amerikanske riksrevisjonen, Government Accountability Office (GAO) kom fredag med en ny rapport som viser at Joint Strike Fighter, kampflyene som Norge planlegger å kjøpe fra Lockheed Martin, kan bli svært mye dyrere enn planlagt.

Regjeringen vil kjøpe 56 JSF-fly av typen F-35 for 18 milliarder kroner. Men skulle den amerikanske riksrevisjonen få rett, kan disse flyene komme til å koste hele 48 milliarder å produsere. Levetidskostnadene for flyene, som Regjeringen har fått beregnet til 145 milliarder kroner, kan øke til 169 milliarder kroner.

– Men GAO er kommet med tilsvarende rapporter tidligere, og Stortinget er gjort kjent med dem. Så dette er ikke egentlig noe som forandrer på så veldig mye. Årets rapport er faktisk noe mildere enn den som kom i fjor, sier statssekretær Barth Eide.

– Norge er dessuten i den heldige situasjon at flyene ikke må anskaffes før om flere år, når utviklingen av flyene er kommet lenger. Vi får en lavere pris for fly som skal leveres i 2016, enn vi ville ha fått for fly i 2013, tilføyer han. (©NTB)