Få asylsøkere returneres til sine hjemland

Bare noen få hundre av de 7.000 asylsøkerne som kom til Norge fra Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran og Somalia i fjor blir sendt ut, selv om de har fått avslag på søknaden om asyl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor søkte 14.302 personer asyl i Norge. Rundt 7.000 av dem kan ikke returneres selv om mange av dem ikke innfrir kravene for opphold i Norge, skriver Dagbladet.

Ifølge politimester Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU) kom om lag halvparten av dem som søkte asyl i Norge i fjor fra Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran og Somalia. Nesten ingen av dem som hevder at de kommer fra disse landene blir sendt ut av Norge, til tross for at de får avslag på asylsøknadene.

Wirum vedgår at det er vanskelig å returnere asylsøkere fra disse landene, men understreker at noen ble sendt hjem.

–52 ble sendt til Afghanistan, ingen til Eritrea, 20 personer – i hovedsak straffedømte – ble sendt til Irak, 15 til Iran og én person ble sendt til Somalia, sier hun til Dagbladet.

Noen få hundre asylsøkere fra disse fem landene ble transportert til andre land i Vest-Europa hvor de tidligere er registrert som asylsøkere.

I januar og februar i år er det kommet 2.506 asylsøkere til Norge, noe som er en kraftig vekst i forhold til samme periode i 2008 da det kom om lag 1.600 asylsøkere i løpet av årets to første måneder.

Til sammen kom det 14.431 asylsøkere til Norge i 2008, mer enn en dobling i forhold til 2007. Bare 3,8 prosent (543 personer) identifiserte seg med pass. Resten hadde ikke ID-papirer. (©NTB)