Taliban åpner for fredsforhandlinger

Talibans leder mulla Omar tar president Barack Obama på ordet og åpner nå for fredssamtaler i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mulla Omar har gitt grønt lys til samtaler, sier en av Taliban-lederens representanter, Abdullah Anas, til The Sunday Times.

Ifølge Anas, en tidligere venn av al-Qaida-lederen Osama bin Laden, sender nå mulla Omar en representant til fredssamtalene som Saudi-Arabia har tatt initiativet til.

– Dette er særdeles følsomt, men vi har vært i kontakt både med mulla Omars representanter og kommandanter ved fronten, sier Anas.

Selv om både USA og Storbritannia har sendt flere soldater til Afghanistan den siste tiden, er Taliban på frammarsj. Sikkerheten har blitt stadig dårligere i landet.

– Taliban har nå en sterk stilling, men det betyr ikke at de kontrollerer landet. De er klar over at situasjonen er en annen enn i 1996, da de kom til makten fordi afghanerne så på dem som en garanti for fred, sier Abdullah Anas.

Taliban-ledelsen tar derfor Barack Obama på ordet, etter at den amerikanske presidenten i et intervju med The New York Times åpnet for å forhandle med moderate elementer av Taliban.

Obama erkjenner at USA ikke vinner krigen mot opprørerne i Afghanistan, og tok til orde for å bruke samme strategi som i Irak, der amerikanerne nå har et tett samarbeid med de sunnimuslimske militsgruppene som tidligere ledet an i kampen mot utenlandske styrker.

Storbritannia mener også at det er en god idé å åpne døra på gløtt for Taliban gjennom fredsforhandlinger.

– Økonomisk utvikling og en fungerende forsoningsstrategi er like viktig som soldater på bakken for å få slutt på opprøret, sier utenriksminister David Miliband. (©NTB)