Flere hus fikk store skader under raset i Namsos. (Foto: TV 2)
Flere hus fikk store skader under raset i Namsos. (Foto: TV 2)

Rasofre får flytte hjem

Noen av beboerne ved det rasrammede området i Namsos kan få flytte hjem allerede søndag. De første undersøkelsene geologer har gjort på stedet, viser at det er liten fare for nye ras.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi tar prøver der vi kommer til, sier sjefingeniør i NVE, Mads Johnsen, til NRK.

De første resultatene kom lørdag kveld, og de var oppløftende. Det er liten fare for nye ras, og det gjør at beboerne i 10-15 hus sør for rasområdet kan få vende hjem igjen - kanskje allerede søndag.

- Det er trygt å flytte tilbake til de husene som ikke er direkte berørt av raset, sa teknisk direktør Kjell Karlsrud ved Norges Geotekniske Institutt til TV 2-reporter Mariel Mellingen klokken 09 søndag morgen.

Se utdrag fra intervjuet:

292216

Men det kan ta flere måneder før de som ble evakuerte nord for rasstedet i Kattmarkveien i Namsos, kan flytte hjem.

Rundt 100 personer er berørt av rasulykken, og mange av dem kan komme til å måtte vente til over sommeren før de får returnere til husene sine ettersom bygningene er uten veiforbindelse

- Erfaringsmessig må man la et slikt ras ligge i noen måneder, slik at kvikkleira blir fastere og man kan gå inn med maskiner og etablere ny atkomst. Det vil i hvert fall gå fram til sommeren før man kan starte med anleggsarbeid i rasgropen, sa Kjell Karlsrud i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB lørdag.

(NTB/TV 2)