Dyrere Joint Strike Fighter

Det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalkostnadene for de 2.456 flyene amerikanerne har tenkt å bygge, har nå oversteget 1.000 milliarder dollar, skriver svenske NyTeknik, som følger konkurransen mellom svenske JAS Gripen og amerikanske JSF.

Ifølge en ny rapport fra Kongressens kontrollorgan i USA ligger hvert JSF-fly nå oppe i over en milliard svenske kroner i direkte innkjøpspris, det dobbelte av JAS Gripen. Sett sammen med kostnader til drift og vedlikehold, blir livssyklusprisen tre ganger høyere enn for de svenske flyene, ifølge NyTeknik.

Anskaffelseskostnaden for 48 JSF-fly fra Lockheed Martin blir 18 milliarder kroner for Norge. I tillegg kommer livsløpskostnadene, som kan bli både tre og fire ganger større enn kjøpesummen.

– Hvis de ikke klarer å levere til den prisen vi er blitt lovet, kan alt bli snudd på hodet. Vi har fått så billige fly at vi knapt tror det selv, sier stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen i SV, til Aftenposten.

Stortingets forsvarskomité drar til USA og Sverige før påske og skal diskutere jagerfly begge steder.

– Mitt inntrykk er at amerikanerne har gitt oss en pris, og at tilbudet vil ligge rimelig fast. Men vi er nødt til å grave i dette. Proposisjonen fra Regjeringen er heller kortfattet, sier komitéleder Jan Petersen (H).

Lockheed Martins F-35-fly Joint Strike Fighter utvikles i samarbeid med den amerikanske marinen og det amerikanske flyvåpenet, samt åtte samarbeidsland, inkludert Norge. (©NTB)