Afghanske politimenn står vakt etter et angrep mot guvernøren i Logar provinsen 13. september 2008. Fem ble drept i samme område lørdag.  (Foto: MASSOUD HOSSAINI/AFP)
Afghanske politimenn står vakt etter et angrep mot guvernøren i Logar provinsen 13. september 2008. Fem ble drept i samme område lørdag. (Foto: MASSOUD HOSSAINI/AFP)

Fem drept av spesialstyrker i Afghanistan

En afghansk far og fire av sønnene hans ble drept av utenlandske spesialstyrker i Logar-provinsen sør for Kabul lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanskledede operasjonen fant sted i landsbyen Dasht Charkh i Charkh-distriktet.

- Abdul Rashid og fire av sønnene hans ble drept i bakke- og luftoperasjonen, opplyser politisjefen i provinsen, general Mustafa Muhseni.

- Var militante

Amerikanske talsmenn hevder å ha drept fem militante under angrepet før daggry, men dette blir avvist av Muhseni. Han sier at de var bønder.

- Politiet har ingen beviser for at de var involvert i terroristhandlinger eller kriminell aktivitet i provinsen, sier han.

En talsmann for guvernøren i provinsen betegner også de fem drepte som sivile.

- En mann og en kvinne ble også såret, sier talsmannen Den Mohammad Darwesh.

- Det var fem væpnede militante og de åpnet ild mot koalisjonsstyrkene da de skulle hente personen som var målet for aksjonen. De ropte at de skulle komme ut, og disse fyrene åpnet ild og ble selv drept, sier Julian.

Harme

Afghanske styrker deltar vanligvis ikke under operasjoner som dette, og general Muhseni avviser at operasjonen var koordinert med styrker i provinsen.

- Folk er svært sinte. Dersom vi ikke reagerer, vil utlendingene komme tilbake gang på gang og drepe oss, slik de har drept en rekke mennesker i Kandahar og Helmand-provinsene, sier Gholam Eshan, som bor i området.

Drap på sivile har ført til et anstrengt forhold mellom de utenlandske styrkene og lokale myndigheter i Afghanistan.

Spent stemning

President Hamid Karzai har gjentatte ganger anklaget de utenlandske styrkene for å ta for lite hensyn til sivilbefolkningen, og den NATO-ledede ISAF-styrken gikk nylig med på en avtale om å la afghanske styrker lede an under husransakinger og operasjoner mot antatte militante i boligområder.

Lørdagens angrep kan bli sett på som et brudd på denne avtalen, og kan bidra til å forverre forholdet mellom de NATO- og USA-ledede styrkene og afghanske myndigheter.

Norsk soldat mistet livet

Norge har for tiden nærmere 150 spesialsoldater stasjonert i Kabul, men forsvaret er svært tilbakeholdne med å opplyse hvilke oppdrag de utfører og hvor de opererer.

Sommeren 2007 bekreftet imidlertid forsvarsledelsen at norske spesialstyrker opererte i Logar, etter at en norsk soldat ble drept i provinsen.

I januar ble over 3.000 amerikanske soldater sendt til Logar og naboprovinsen Wardak, i et forsøk på å hindre Taliban fra å feste grepet ytterligere i området. (©NTB)