Står fast på forbudet mot politisk TV-reklame

Kulturminister Trond Giske (Ap) avfeier all kritikk og mener regjeringen styrker ytringsfriheten ved å endre NRK-plakaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«NRK skal ha bred og balansert dekning av politiske valg. Samtlige partier og lister over en viss størrelse omtales normalt i den redaksjonelle valgdekningen». Slik lyder regjeringens tilføyelse til NRK-plakaten som regulerer statskanalens virksomhet. Ved denne tilføyelsen mener Giske å imøtekomme dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg som slår fast at forbudet mot politisk reklame krenker ytringsfriheten.

Kulturministeren avfeier all kritikk både fra presseorganisasjonene, NRK-ansatte og opposisjonen, som mener at ytringsfriheten blir innskrenket og frykter at tilføyelsen vil undergrave NRKs redaksjonelle frihet. Tvert imot mener Giske at ytringsfriheten blir styrket.

– Det vi nå gjør er å styrke ytringsfriheten i Norge. Domstolen i Strasbourg har kommet til at Pensjonistpartiet i valgkampen i 2003 ikke hadde en god nok ytringsfrihet i Norge, og det er det vi vil forbedre, sier Giske. (©NTB)