Kake illustrasjon
Kake illustrasjon

Hvorfor er det toll på kakemiks og puddingpulver?

Finansministeren må svare for litt av hvert i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiets Jørund Rytman begriper ikke hvorfor man skal ha toll på kakemiks og puddingpulver. Denne uken måtte finansministeren svare på følgende spørsmål i Stortinget:

Hvorfor er tollsatsen 9,47 kr pr. kg kakemiks, hvorfor har den rød-grønne Regjeringen toll på slikt, og hva vil statsråden gjøre med dette?

Jørund Rytman
Jørund Rytman

Hvorfor er tollsatsen 22,58 kr pr. kg puddingpulver?

- Jeg reagerer på at det fortsatt finnes særavgifter, spesielt toll på hverdagslige husholdnings-produkter. Det er både meningsløst og gammeldags, sier Rytman.

Lite å hente

Han reagerer fordi norske statskassen fikk null kroner i inntekt fra toll på puddingpulver i 2007. For kakemiks fikk man inn beskjedne 4,6 millioner kroner.

- Slikt bidrar til unødvendig byråkrati og arbeid for tollere og importører, vanskeligere for fattige land å selge slikt til Norge, mindre reelle valgmuligheter for den norske forbruker og ikke minst dyrere for den norske forbruker, sier Rytman, som representerer Buskerud på Stortinget.

Står på sitt

Og onsdag fikk han følgende svar fra finansministeren:

«Importvernet er en viktig del av norsk landbrukspolitikk. En fjerning av tollen på puddingpulver eller andre Protokoll 3-varer ville skape en direkte konkurranseulempe for denne industrien, samtidig som mulighetene for å få avsetning for norske landbruksråvarer ville blitt redusert. Regjeringen har ikke planer om å endre tollen på puddingpulver.»

Frp-representanten, som sitter i Stortingets finanskomite, er ikke fornøyd med svaret.

Finansminister Kristin Halvorsen.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Finansminister Kristin Halvorsen. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

- Nei, hun svarer ikke godt nok. For et halvt år siden tok jeg opp hvorfor det var høye tollsatser på undertøy. Også den gang sto de på sitt, men noen måneder senere fikk jeg medhold, sier Rytman, og legger til:

- Det er latterlig at tollvesenet skal bruke tid på sånt når de kan bruke ressurser på å avdekke narkotikasmugling. Jeg tror nok at de vil skjønne hvor dumt dette egentlig er.