Moa  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Moa (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

- Moa kan score 20 mål

Nils Johan Semb mener Mohammed Abdellaoue er nøkkelen til suksess for Vålerenga denne sesongen.

- Ja, han kan score 20 mål- om han fortsetter utviklingen fra i fjor. Da kan vi få en Moa, Carew på landslaget. Etter hvert vil det vokse frem mange unge spillere som gjør at vi får tro på norsk landslagsfotball i fremtiden, sier Semb.

HER SER DU TIPPELIGATIPSET 2009

Den kommende sesongen må imidlertid først og fremst Vålerenga reise seg som lag etter den skuffende 10. plassen i fjor.

Se sammendrag av Vålerengas fiaskosesong i videovinduet (artikkelen fortsetter under):

291236

Trente Andresen Brann?
Enkelte i Bergen mente det var Martin Andresen som egentlig trente Brann da rødtrøyene tok gull i 2007, og foran forrige sesong fikk Andresen all makt i Vålerenga.

Han ble spillende manager, kaptein og sponsor for sin nye klubb. Samtidig ansatte han hele sju øvrige trenere.

Foran årets sesong har han kuttet ned på trenerteamet, og sagt fra seg deler av ansvaret på treningsfeltet. Samtidig kom det én uke før seriestart rapporter om at spillerne hadde mistet tilliten til Andresen. På et møte i La Manga skal flere sentrale spillere ha uttalt seg negativt om Andresens ledermåte.

Nils Johan Semb tror Vålerenga denne sesongen blir bedre enn i fjor - men samtidig langt unna medalje.

Se Martin Andresen uttale seg om spilleropprøret (artikkelen fortsetter under):

291242

Opp fem plasser
TV 2-eksperten tipper VIF på en femteplass.

- Det er opp fem plasser fra i fjor. Vålerenga har mange ess i laget sitt, og en veldig, veldig god spillerstall. Kanskje er vi litt forsiktige med tipset, men Vålerenga som lag fungerte jo ikke før cupfinalen i fjor, poengterer Semb.

- Hvor viktig var cupgullet for Vålerenga?

- Det var ikke bare det at de vant - men måten de vant over Norges beste lag i fjor, Stabæk, på. For alle som er glad i Vålerenga ble nesten den dårlige innsatsen i serien glemt i løpet av de magiske minuttene på Ullevaal, svarer Semb, som oppsummerer Vålerengas innsats i serien slik:

- Vålerenga var veldig ustabile. De kunne prestere bra, for så å slukne helt. I tillegg var det mange formasjonsbytter, og Andresen fikk aldri satt laget, sier han.

Veteranene er ute
Mos Abdellaoue (Skeid), Dawda Leigh (Skeid) og Stefan Strandberg (Mandalskameratene) er nye foran årets sesong.

Veteraner som Ronny Johnsen (legger opp), Kjetil Wæhler (Aalborg), Luton Shelton (Utlån, Aalborg),

Rune Lange (Hartlepool), Fredrik Carlsen (Utlån, Aalesund) og Jørgen Horn (Viking, lån gjort permanent) har forlatt landskamparenaen.

- I Kjetil Wæhler har Vålerenga mistet sin beste stopper. Jeg er samtidig skeptisk til at de ga slipp på Jørgen Horn, jeg mener han er så god at Vålerenga burde satset på ham, sier Semb.

Nøkkelen til suksess for Vålerenga den kommende sesongen mener Semb hviler på stjerneskuddet Moas skuldre.

- Moa blir en viktig faktor for at Vålerenga kan spille seg inn i toppkampen. I fjor var han god på et veldig dårlig Vålerenga-lag - i mange ulike roller. Han ble blant annet bruk på kanten. Jeg mener Moa er desidert best på topp, og sammen med Daniel Fredheim Holm blir han svært viktig for Vålerenga, slår Semb fast.

- Bra Andresen har mindre ansvar
Semb mener det var nødvendig at Vålerenga ga Martin Andresen mindre ansvar.

- Vi var før sesongen i fjor tydelige på at han hadde for mange roller og hatter å foholde seg til. Denne sesongen kommer Tor Ole Skullerud til å ha mer ansvar på treningsfeltet, men Andresen kommer til å være tung på laguttak og hvordan de skal spille, mener Semb.

Mohammed Abdellaoue er revansjesugen på lagets vegne foran avspark i Tippeligaen mot Rosenborg førstkommende søndag.

- For min egen del gjelder det først og fremst å komme tilbake for fullt etter skade. Deretter skal jeg bygge videre på det jeg fikk vist i fjor, sier han til TV 2 Sporten.

Revansjesugen Moa
- Denne sesongen kan det bare gå oppover på tabellen. Ingen i klubben var fornøyd med 10. plassen i fjor. Jeg er revansjesugen og det gjelder for mange andre spillere også, sier han.

- Hvem kommer Vålerenga til å knive med i toppen?

- Jeg har ikke sett så mange lag. Men Rosenborg, Viking og Lillestrøm kommer nok til å være der i toppen. Men det er masse bra lag i Tippeligaen, poengterer Moa.

Se intervju med Moa om årets sesong (artikkelen fortsetter under):

291238

- Vi trengte tid
Tor Ole Skullerud går inn i sin andre sesong som hovedtrener i Vålerenga med mer ansvar.

- Vi trengte tid på å få satt den strukturen med så mange trenere. Vi har fortsatt mange trenere i klubben, men grunnfilosofien er ganske lik den i fjor, sier han.

- Vi lærte imidlertid en del ting i fjor som vi skal bli flinkere til å år, konstaterer han.

Han tror Moa snart vil forsvinne til utlandet.

- På et eller annet tidspunkt så vil han det. I norsk fotball er det vanskelig å holde på de store profilene, minner han om.

- Hvem vil blande seg inn i toppen i årets Tippeliga?

- Vanskelig å si. Men FFK og Tromsø blir nok bra også i år. En del gode, store norske lag vil nok også slå kraftig tilbake, og så har du Stabæk, som vil bli bra. Det blir mange om beinet i år, svarer Skullerud.

Usikker på samarbeidet
Nils Johan Semb er usikker på hvordan samarbeidet Andresen/Skullerud vil utarte seg i år.

- Det vil vise seg det. Jeg er litt usikker på innganger her. Andresen foretrekker en direkte stil, mens Skullerud en litt annen. Det skal bli spennende å se hvordan de møter hverandre her, sier Semb.

Allerede i åpningskampen møter Vålerenga gullfavoritt Rosenborg.

- Det blir en fantastisk åpningskamp. Det blir en skikkelig test for Vålerenga, slår Semb fast.