Håvard Tvedten  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Håvard Tvedten (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Straffe-Eivind inspirerer landslagsstjerne

- Dette trenger håndballen, sier Håvard Tvedten.

Eivind Tangen er blitt et internettfenomen etter sitt fenomenale straffekast for bylaget til Bergen i helgens Bjørklund cup.

15-åringen fintet skudd med venstrehånden og lempet ballen over målvakten med høyre hånd.

Gjenopplev straffekunsten i videovinduet øverst!

Etter at TV 2 Sporten la ut bildene av sjumeterskuddet søndag, har de fleste norske riksaviser, samt danske Ekstra Bladet og Jyllands-Posten laget oppslag på trikset. Antall YouTube-treff har passert 50.000.

Det er dette som gjør håndball gøy å se på.

- Utrolig kult
Også herrelandslagets trikseekspert, Håvard Tvedten, har klikket seg inn og sett på straffekunsten.

- Denne type straffe liker jeg veldig godt. Det er utrolig kult at han tør og ikke minst får anledning til å gjøre dette i kamp, sier Tvedten til TV 2 Sporten.

- Det er dette som gjør håndball gøy å se på. Enten man spiller Bjørklund cup eller VM, så skal det være underholdende. Håndballen trenger kule og spektakulære ting, legger han til.

- Dette inspirerer
Tvedten selv er kjent for sine tekniske ferdigheter på parketten, noe han viste ved flere anledninger under VM i januar.

Spania-proffen hamret inn en rekke fikse straffekast under mesterskapet, men Tangen-straffen har han ikke forsøkt seg på.

- Jeg har skutt mange forskjellige straffer i løpet av karrieren, men akkurat den varianten har jeg ikke prøvd. Kanskje jeg skal gjøre det? Spør Tvedten med et smil.

- Blir du inspirert av slik straffekunst?

- Ja, det er utrolig gøy å se at unge norske spillere gjør slike ting. Dette bør ispirere både andre jente- og guttespillere, i tillegg til noen på landslaget, medgir Valladolid-spilleren.

Se da Håvard Tvedten forsøkte å lære TV 2-kommentator Harald Bredeli noen håndballtriks under VM her (Artikkelen fortsetter under):

283708

Straffe-Eivind stakk av
Tangen selv ønsker imidlertid ikke å surfe på popularitetsbølgen, og ville ikke å stille opp til intervju med TV 2 Sporten.

- Jeg synes jeg har fått nok oppmerksomhet, skriver han i en sms til TV 2 Sporten.

I stedet dro han på hyttetur.

Tvedten har følgende råd til unggutten:

- Du må bare fortsette å trene på slike straffer og leke deg på trening. Det gjør jeg hver eneste dag. Det gjelder å prøve seg litt alene først, så teste det ut på trening før man prøver i kamp, sier han.

- Men det er jo tydelig at han har trent mye allerede. Det straffekastet er overhodet ikke flaks, påpeker Tvedten.

- Topp tre, mener Scheie
TV 2 Sportens håndballekspert Frode Scheie er fra seg av beundring.

- Jeg er kanskje en av dem i landet som har flest håndballkamper på VHS. Så jeg har sett mange straffer som er helt ville. Men Eivind Tangens mål er et av de aller råeste jeg har sett. Definitivt topp tre på min liste.

Scheie liker at en 15-åringen er med å utvikle håndballsporten.

- Han er veldig ung. Og jeg synes det er er veldig moro at han allerede i så ung alder jobber med å finne nye teknikker. Det viser mot.

- Lovlig straffe
Tangens kunststraffe har også blitt diskutert kraftig i håndballkretser.

Tidligere dommersjef Terje Anthonsen sa til TV 2 Sporten mandag at trikset er fullt lovlig.

- Den er OK. Ballen er i grep hele tiden og da er et skifte av hånd i og for seg ikke ulovlig. Det ville vært noe annet dersom det var luft mellom. Altså at han kastet ballen opp i luften med den ene hånden og tok imot med den andre, sier han.