VIF  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
VIF (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Vålerenga forbereder EM-arena

Vålerenga nye arena på Valle skal bygges ut til 33.000 tilskuere hvis Norge får EM.

Vålerenga Kultur- og Idrettspark kommer til å koste 2,5 milliarder kroner når den er ferdig utviklet. Midt i smørøyet vil Vålerenga Stadion ligge, med en prislapp på 350 - 500 millioner kroner.

VIF-TV: Se 3D-grafikk av prosjektet her!

Les også: Farvel, Ullevaal?

Det spesielle med stadion er at den er enkel å bygge ut. Vålerenga håper med det å kunne være en reservearena for et norsk-svensk fotball-EM. Ifølge NFF er det viktig med slike reserveløsninger. Under det forestående EM i Ukraina/Polen i 2012 skal for eksempel to reservearenaer tas i bruk.

- Vålerenga Stadion skal i utgangspunktet ta mellom 20 000 og 22 000 tilskuere. Men den skal lages slik at den kan bygges ut slik at den tilfredsstiller minimum EM-størrelse som er 33.000 tilskuere. Den kan bygges opp og den kan bygges ned, sier styreleder i Vålerenga Fotball, Odd Skarheim, til TV 2 Sporten.

Inspirert av MK Dons
Inspirasjonen er hentet fra MK Dons hjemmebane, Stadium MK. Laget, som spiller i Coca Cola League 1 (tredje nivå), har en tilskuerkapasitet på 21 000, men areaen er designet slik at tilskuerkapasiteten kan økes. I helgen var styrelederen på studietur til England for å se på Stadium MK.

- Det er mange gode ideer å hente fra de. De har bygget en stadion til 21 000 tilskuere, men den er lagt til rette for at den kan bygges ut til 30 000, påpeker Skarheim

Vålerenga Fotball investerer i selve stadion-anlegget som de håper vil stå ferdig i 2012. Den totale investeringen i området er i milliardklassen.

- I vår andel av prosjektet så kan det være en invesering på et sted mellom 350 og 500 millioner kroner. Med hele næringsdelen så dreier det seg om flere milliarder. Men det er ikke en investering som Vålerenga skal ta. Vålerenga Kultur- og Idrettspark kommer til å inneholde mye mer enn en stadion. Her blir det også kontorbygg, men det viktigste av alt er at det blir videregående skole med toppidrettsdel, idrettsbarnehage og rekke tiltak som "Vålerenga mot rasisme" og "Jobbsjansen" og utviklingen av disse videre. I tillegg blir det fem fotballbaner i området, sier styrelederen.

- Velkommen Lyn
Det er et viktig mål for Vålerenga Fotball at så mange som mulig bruker stadion når den står ferdig. Det inkluderer også Tippeliga-rivalen fra Oslo Vest.

- Her kan alle leie. Det er viktig for oss at dette blir en stadion som brukes mye.

- Vil det si at Lyn er velkommen til å spille hjemmekampene sine på Vålerenga Stadion?

- Også Lyn er velkomne til å spille her.