President barack Obama hilser på soldater etter talen i Camp Lejune i North Carolina. Tusenvis av soldater trener her mens de venter på å dra til Afghanistan.  (Foto: Gerry Broome/AP)
President barack Obama hilser på soldater etter talen i Camp Lejune i North Carolina. Tusenvis av soldater trener her mens de venter på å dra til Afghanistan. (Foto: Gerry Broome/AP)

Vil avslutte krigen

Barack Obama sier han vil avslutte krigen i Irak innen september 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har kommet for å snakke om hvordan denne krigen vil ende, sa presidenten da han gikk på talerstolen i Camp Lejune i North Carolina fredag kveld.

Holder nesten løftet

Den amerikanske presidenten gjorde det klart under valgkampen at han ville trekke amerikanske soldater ut av Irak. Fredag kom en bekreftelse på at han akter å holde dette løftet, selv om han i valgkampen sa krigen skulle være over i mai 2010.

- De mest avgjørende beslutningene for Iraks fremtid må nå tas av irakerne selv, sa Obama.

Nytt lederskap

Men en styrke på mellom 35.000 og 50.000 vil bli værende i Irak til 2011 for å hjelpe den irakiske hæren og for å gjøre tilbaketrekkingen trygg.

Obama gjorde det også klart at slutten på krigen ikke ville bety at USA ville trekke seg ut av regionen.

- Slutten på krigen i Irak vil bane vei for en ny epoke med amerikansk lederskap og engasjement i Midtøsten, sa presidenten.