USAs president Barack Obama.  (Foto: AP/SCANPIX/)
USAs president Barack Obama. (Foto: AP/SCANPIX/)

- Sendte HIV-infisert blod til Obama

En etiopisk innvandrer fra Chicago er arrestert for å ha sendt flere brev med HIV-infisert blod til USAs president og hans stab.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brevene var adressert til delstatsadministrasjonen i Springfield, Illonois, i forkant av innsettelsesseremonien av Barack Obama i Washington DC i januar, melder Sky News.

Et brev skal ha vært direkte adressert til «Barack Obama», mens det på et annet brev skal ha stått «Emanuel». Rahm Emanuel er Obamas stabssjef i Det hvite hus.

Brevene, som inneholdt størknet blod, førte til stor dramatikk i kontorene. Ifølge rettsdokumenter ble 300 medarbeidere ved to avdelinger i delstatsadministrasjonen holdt i isolasjon på kontorene sine i om lag to timer.

- Kuttet fingrene

Saad Hussein som er i slutten av 20-årene, skal ha fortalt FBI-agenter at han var «veldig syk og HIV-smittet» og kuttet fingrene sine med en barberhøvel slik at han kunne blø på brevene.

Begge de to brevene, som ble sendt med få dagers mellomrom, inneholdt det som mest sannsynlig er størknet blod, ifølge rettsdokumentene.

«Ville drepe»

Inkludert i en konvolutt med rød farge lå også en adgangsbillett til Barack Obamas valgnatt-fest i Grant Park i Chicago.

Hussein, som tar medisiner mot sinnslidelser, ble arrestert i forrige måned. En anmeldelse som da ble levert anklaget han for å «med overlegg» ha sendt brevene med «HIV-infisert blod, i den hensikt å drepe eller skade andre».

Det kommer ikke frem om Hussein faktisk er HIV-smittet.

- Beundrer Obama

I avhør med FBI-agenter har Hussein gjennom sin bror fortalt at han er en «beundrer av Obama og at han ville ha hjelp fra myndighetene».

Han har tidligere vært innlagt for sin oppførsel, blant annet tente han opp bål midt i et lyskryss i Chicago. Hussein, som bor i Omabas hjemby Chicago, har ikke hatt jobb de tre årene han har oppholdt seg i USA.

Det er foreløpig usikkert om Hussein er mentalt frisk nok til å dømmes i en rettssal. En dommer har bedt om at det må foretas en undersøkelse av han, men i mangel på en tolk har dette latt vente på seg.

Tok HIV-test

Saad Hussein befinner seg nå i et fengselsanstalt i Chicago og er ikke formelt siktet.

Ifølge en talsmann for posten i USA er det andre gang HIV-infisert blod med hensikt er sent med posten i landet.

Barack Obama tok selv en HIV-test i 2006, som bekreftet at han ikke var smittet, for å gå foran med et godt eksempel. HIV-viruset spres kun gjennom seksuell kontakt med andre, eller ved å dele nåler eller overføre blod fra en smittet til en annen frisk person.