Jan Løkling  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Jan Løkling (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

- Vi forskjellsbehandler ikke

Klubblisensnemnda ble kritisert for forskjellsbehandling torsdag. Nemda er ikke enig i det.

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, sa følgende til til TV 2 Sporten i går.

- Dette har jeg kun fulgt via media, men jeg oppfatter det vel at det sitter langt inne å ta de store. Man kan ta de små, men de store tar man ikke. Et godt ekspempel på det er Lyn på slutten av fjoråret som fikk beholde lisensen ennå de aller fleste kommenterte disse regnskapene som relativt elendige. Det kom ingen rik onkel å reddet dem. Man hadde en slags dugnad og pengeinnsamling blant supporterne. Jeg tror nok at det sitter veldig langt inne for Lisensnemda å ta fra de store klubbene, altså Tippeligaklubbene, lisensen. Man har vært mye hardere, så vidt jeg kan skjønne med kvinnefotballen der Asker mistet lisensen, uttalte Dine Penger-redaktøren.

Les også: - Økonomisk doping

- Se på reglene
Leder i Klubblisensnemda, Jan Løkling, mener at reglene ikke blir bøyet og tøyet for at Tippeligaklubbene skal beholde retten til å spille i den øverste divisjonen.

- Man må gå inn å se på reglene i lisensregimet. Omgivelsene fokuserer på underskudd, men dette handler om positiv eller negativ egenkapital. Rosenborg kan budsjettere med 30 millioner i underskudd, men har en positiv egenkapital i bunnen. I Tromsø redder det seg inn på blant annet ansvarlige lån. Det er mange måter å håndtere dette fra klubbenes side, sier Løkling til TV 2 Sporten.

Nesten samme regler
Askers kvinnelag mistet retten til å spille i Toppserien i 2006 og ble degradert til 1. divisjon. Ingen tippeligaklubber har opplevd det samme. Men adeccoligaklubben Raufoss ble degradert til 2. divisjon i 2007 på grunn av økonomiske kriterier samt manglende infrastruktur.

- Det er samme regler for samtlige Tippeliga- og adeccoligaklubber på herresida, og det er nesten de samme reglene som gjelder på kvinnesida. Men dette er to forskjellige manualer. Forskjellen er ikke veldig stor men reglene er litt mykere på kvinnesida. Herrene er pålagt revisjon i august, mens dette spares de for i Toppserien. Men kravene er de samme når det gjelder positiv egenkapital. Det er ikke mot regelverket å gå med underskudd. Men man må ha en egenkapital som tåler underskuddet, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i NFF til TV 2 Sporten.

Lisenskravet er likt for Tippeligaen og Adeccoligaen. Hvis en klubb ikke tilfredstiller lisenskravene sendes de ned i 2. divisjon der andre regler gjelder. I Toppserien for kvinner blir lagene degradert til 1. divisjon.