Stian Sivertzen  (Foto: RogerHjelmstadstuen.com/)
Stian Sivertzen (Foto: RogerHjelmstadstuen.com/)

Var døden nær

Stian Sivertzen falt på et stort hopp og pådro seg en livstruende skade. I går kom 19-åringen hjem til Norge.

Stian Sivertzen ville gi alt under snowbardcross-kjørenes prøve-OL i Vancouver for to uker og kom helt feil på et hopp. Etter å ha flydd 25 meter gjennom lufta landet han på framkanten og slo brystkassa knallhardt i bakken.

Det legene først trodde var et kragebeinsbrudd og en hjernerystelse viste seg å være en livstruende skade.

- Jeg mista pusten og trodde bare jeg hadde slått meg skikkelig, men så begynte jeg å se dårlig og det skurra skikkelig i hodet. Legene trodde først at det ikke var noe stort problem og at jeg kun hadde pådratt meg et kragebeinsbrudd.

Kunne dø
Men så ble det tatt en full CT-scan av 19-åringen og da fikk Sivertzen en veldig spesiell og uventet beskjed.

- Jeg fikk plutselig beskjed om at dette var veldig alvorlig og at jeg måtte flyttes til en annet sykehus i all hast. Legene sa at jeg hadde slått et hull på hovedpulsåren og at jeg kunne dø hvis jeg ikke ble operert raskt og at det var 90 prosent sjanse for at jeg ville overleve inngrepet. Det var veldig spesielt og få den beskjeden rett i ansiktet.

Reiste rett over
Foreldrene til snowboard-talentet dro umiddelbart til Vancouver da de fikk beskjed om at sønnen hadde skadet seg og stemningen ble ikke noe bedre da de hørte om at skadene var livstruende.

- De var langt fra en hyggelig beskjed og få og noe av det mest bedrøvlige en forelder kan få høre. Også fikk vi jo høre at dette var livstruende. Det var en svært vanskelig periode for oss, forteller pappa Morten.

Flyttet inn på intensiven
Operasjonen var vellykket og Stian Sivertzen fikk satt inn en stent som skulle stoppe blødningen fra hovedpulsåren. Legene fant også to brudd i ryggen i tillegg til kragebeinsbruddet, og etter to uker på intensiven kunne nordmannen endelig komme seg hjem. For egen maskin kom 19-åringen gående ut i ankomsthallen på Gardermoen sent i går kveld og nå vil han bare på brett igjen for å bli klar til neste års OL i Vancouver.

- Det er mange forskjelllige beskjeder, men jeg håper å være tilbake igjen på brett til sommeren. Jeg har masser av tid frem til OL så er ikke bekymret for det. Tenker mest på nå at jeg savner å være i verdenscupsirkuset. Vi egentlig bare spenne på meg brettet igjen med en gang, ler 19-åringen.