Tom Ståvi  (Foto: TV 2/)
Tom Ståvi (Foto: TV 2/)

- Økonomisk doping

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, synes det er hårreisende at Tippeligaklubbene ser ut til å tape 200 millioner kroner.

Oslo (TV 2 Sporten): - At ingen av klubbene jeg leser om i media klarer å legge fram et overskudd, er jo utrolig, sier redaktøren til TV 2 Sporten.

Staavi har en lite flatterende karaktristikk av pengebruken i norsk fotball.

- Økonomisk doping er å bruke mer penger enn du har. Men jeg skjønner at fotball-ledere sliter. For når klubber du konkurrerer med pøser inn mer penger så er du også nødt til å gjøre det. I tillegg stiller vel også Norges Fotballforbund ganske harde krav til anleggsbiten, som også et pengesluk for de aller fleste klubbene.

Generasjoner unna overskudd
Professor Harry Arne Solberg ved Trondheim Økonomiske Høgskole (HIST) er en av Norges fremste eksperter på fotballøkonomi. Han tror tror det er flere tiår til Tippeligaklubbene i Norge kommer til å drive med overskudd.

- Det tror jeg neppe at vi får oppleve i verken min generasjon eller neste, sier professoren til TV 2 Sporten.

- Hvilke tiltak kan man iverksette for å få ned underskuddet?

- Reguleringer kan for eksempel være lønnstak. Det kan innføres på flere måter. Det kan være nominelt en maksimalgrense for hva man kan betale i lønninger, 3-4-5 millioner eller noe sånt. Et annet alternativt er at det kan være en viss prosent av klubbens inntekter, mener Solberg.

Hard mot de svake
Tom Staavi setter også et spørsmålstegn ved konsekvensene for klubber som år etter år driver med røde tall.

- Synes du at lisensnemda er tøff nok mot klubber gjentatte ganger leverer underskudd?

- Dette har jeg kun fulgt via media, men jeg oppfatter vel at det sitter langt inne å ta de store. Man kan ta de små, men de store tar man ikke. Et godt ekspempel på det er Lyn på slutten av fjoråret som fikk beholde lisensen enda de aller fleste kommenterte disse regnskapene som relativt elendige. Det kom ingen rik onkel å reddet dem. Man hadde en slags dugnad og pengeinnsamling blant supporterne.

- Jeg tror nok at det sitter veldig langt inne for Lisensnemda å ta fra de store klubbene, altså Tippeligaklubbene, lisensen. Man har vært mye hardere, så vidt jeg kan skjønne, med kvinnefotballen, der Asker mistet lisensen.