Nordby  (Foto: Armando Franca/AP)
Nordby (Foto: Armando Franca/AP)

Til kamp mot kneskadene

Et unikt forskningsprosjekt skal teste alle Toppseriespillerne for å finne ut hvordan kneskader kan unngås.

Norges Fotballforbund, FIFA og Norges idrettshøgskole tar opp kampen med leddbåndsskader i kneet. I løpet av februar og mars skal alle Toppseriespillere testes. Alle spillere skal følges gjennom fire år for å få godt nok tallmateriale.

- Hvis vi kan finne ut hvordan de skader seg og hvem som er mest utsatt, så kan vi sette i gang forebyggende arbeid som de kan gjøre fra de er 12-13 år. Gjennom å teste spillere gjennom flere sesonger så håper vi å kunne avsløre gåten om hvorfor noen skader seg og andre ikke, sier forsker Thor Einar Andersen ved Senteret ved idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole.

På idrettshøyskolen gjennomfører må jentene gjennom ulike tester som skal avsløre svakheter.

Jenter mest utsatt
Røa-spiller Siri Nordby har spilt fotball i 23 år, og åtte av dem i Toppserien. Hun har aldri hatt en kneskade.

- Jeg har vært veldig heldig, bank i bordet. Jeg vet ikke akkurat hvorfor jeg har sluppet unna annet enn at det har en sammenheng med muskulaturen. Det håper jeg de nå finner ut her, sier Nordby.

Men ikke alle er like heldige, i fjor var det rundt 20 leddbåndskader i Toppserien. Av dem var mellom fem og ti korsbåndsskader. Jenter er fem ganger mer utsatt for å få kneskader enn gutter.

- Denne forskningen er ikke tidligere gjort i verdenssammenheng. Vi må løse gåten om hvorfor jenter skader seg mer. Det er blant de meste alvorlige skadene du kan få som fotballspiller, sier Andersen.

De kvinnelige håndballspillerne ble med i forskningsprosjektet i høst, men fra i år er også fotballspillerne med.

Hard vei tilbake
Blir du skadet er veien til operasjonssalen kort - og banen lang. Ett år med hard trening og en million kroner koster vanligvis skaden deg og samfunnet.

- En sånn skade er så dramatisk at mange idrettsutøvere ikke kommer tilbake. Det er mye smerte og lang opptreningstid som kreves, opplyser Andersen.

- Denne forskningen er veldig viktig, det er blitt et ganske stort problem. For det er mange unge og gamle som får ødelagt mye av karrieren sin av sånne skader, sier Nordby.