Gigantisk tap for Royal Bank of Scotland

Den britiske banken Royal Bank of Scotland (RBS) hadde et nettotap på 24 milliarder pund i fjor. Det er det største tapet et britisk foretak noensinne har hatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kriserammede banken, som er en av Storbritannias største banker, la torsdag fram sitt resultat for 2008, og det var ikke hyggelig lesning. 24,1 milliarder pund, tilsvarende 235 milliarder kroner, gikk tapt i fjor.

Banken opplyser også at den nå vil forsøke å selge unna store deler av sine aktiva, og at den vil benytte seg av statens nye forsikringsordning for banker, som garanterer bankene for misligholdte lån. Aktiva for til sammen 325 milliarder pund skal forsikres, ifølge RBS.

– Nettotapet er mindre enn ventet, sier analytiker Martin Slaney ved GFT Global Markets. Men det finnes andre uromomenter, mener han.

– Vi har en følelse av at en nasjonalisering av RBS er uunngåelig, sier han.

Det betyr at den britiske staten kan komme til å ta full kontroll over bankgiganten. Staten sitter allerede på et flertall av aksjene i banken, etter å ha grepet inn da den globale finanskrisen truet med å slå beina under på banken.

Tidligere i år kunngjorde finansminister Alistair Darling at statens eierandel kan bli økt fra dagens 58 prosent til 70 prosent. (©NTB)